Antena Meniu Search
x

Florin Cîțu susține că România se împrumută doar pentru investiții, anul acesta: "Gradul de îndatorare este sub 50%"

Premierul Florin Cîţu a afirmat că gradul de îndatorare al României este sub 50%, fiind unul din cele mai mici din Uniunea Europeană, şi a precizat că ţara noastră se împrumută mai ieftin ca pe vremea PSD şi o face doar pentru investiţii.

de Redactia Observator

la 28.08.2021, 16:53

Florin Cîțu, premierul României
Florin Cîțu, premierul României - Mediafax Foto / Alexandru Dobre via Hepta (arhivă)

Florin Cîţu a fost întrebat sâmbătă, la Bacău, de ce mai este nevoie de împrumuturi externe dacă a clamat o creştere economică. “În primul rând gradul de îndatorare al României este sub 50% în acest moment, este unul din cele mai mici din Uniunea Europeană şi chiar dacă ajunge la 50%, tot rămâne printre cele mai mici din Uniunea Europeană. Gradul de îndatorare a crescut în toate ţările din lume anul trecut, când a crescut deficitul. Împrumuturile pe care le face România astăzi merg pentru a acoperi un deficit bugetar, deficit bugetar care şi în trecut, pe vremea PSD-ului, se acoperea tot din împrumuturi. E o diferenţă acum, ne împrumutăm mai ieftin. Şi mai este o diferenţă, ne împrumutăm doar pentru investiţii. Anul acesta este primul în care România se împrumută doar pentru investiţii”, a explicat premierul. 

El a precizat că România se împrumută la o rată a dobânzii mai mică decât creşterea economică. “Mai mult, ne împrumutăm la o rată de dobândă mai mică decât creşterea ecomonică, ceea ce înseamnă că putem să plătim datoriile acestea şi, mai mult, ne-am împrumutat săptămâna trecută la dobândă negativă, asta înseamnă că dăm mai puţini bani înapoi decât am împrumutat”, a mai afirmat Florin Cîţu.

Florin Cîţu anunţă că Guvernul va ajuta românii în cazul "exploziei" preţurilor la energie

Premierul Florin Cîţu nu ia în calcul eliminarea TVA din facturile de energie din această iarnă, aşa cum a cerut Asociaţia Furnizorilor de Energie, afirmând că nu doreşte să umble la sistemul fiscal pentru că apoi este dificil de revenit asupra lui, precizând însă că autorităţile vor susţine consumatorii şi va fi compensată o parte din factură, notează news.ro.

Florin Cîţu a fost întrebat sâmbătă, la Botoşani, dacă este de acord cu propunerea furnizorilor de energie de eliminare a TVA din facturile de la curent şi gaze. “O soluţie ca aceasta este o soluţie foarte dură sau o soluţie permanentă, pentru o problemă temporară. Sunt de acord şi am venit cu soluţia de a aduce mai aproape implementarea legii consumatorului vulnerabil în loc de octombrie 2022, o să fie de la 1 ianuarie 2022. În acelaşi timp, avem o soluţie de a compensa parte din factură pentru lunile de iarnă anul acesta pentru mai mult decât consumatorul vulnerabil. Avem soluţii.

Nu vreau să umblu la sistemul fiscal pentru că apoi e dificil de revenit asupra lui şi implicaţiile sunt total diferite. Dar vom susţine în această iarnă consumatorii, consumatorul vulnerabil şi mare parte a populaţiei să treacă peste această iarnă şi să nu aibă un impact creşterea preţurilor. Vom compensa o parte din factură. Multe din aceste companii au avut profituri mai mari decât se aşteptau aşa că sunt sigur că există resurse pentru a susţine”, a explicat Florin Cîţu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri economice » Florin Cîțu susține că România se împrumută doar pentru investiții, anul acesta: "Gradul de îndatorare este sub 50%"