Antena Meniu Search
x

FMI: Ucraina are nevoie de 34 miliarde de euro ajutor financiar extern în 2024. Kievul încă așteaptă pachetele de sprijin promise de UE și SUA

Ucraina are nevoie anul viitor de un ajutor de 37,3 miliarde de dolari (peste 34 de miliarde de euro) pentru menţinerea stabilităţii financiare, potrivit unei estimări a Fondului Monetar Internaţional (FMI) publicate miercuri de Ministerul ucrainean de Finanţe, transmite Agerpres.

de Redactia Observator

la 20.12.2023, 18:20

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei
FMI: Ucraina are nevoie de 34 miliarde de euro ajutor financiar extern în 2024. Kievul încă așteaptă pachetele de sprijin promise de UE și SUA - Profimedia

Sosirea "la timp" a ajutorului financiar oferit Ucrainei de partenerii internaţionali este "vitală" pentru a menţine pe linia de plutire economia acestei ţări în timp ce continuă agresiunea militară rusă, a subliniat ministrul ucrainean de finanţe, Serhii Marcenko.

Ucraina încheie anul 2023 într-o stare de incertitudine asupra ajutorului financiar promis de acum înainte de SUA şi UE.

În SUA, un nou pachet de asistenţă financiară de 61,4 miliarde de dolari destinat Ucrainei şi pentru care preşedintele democrat Joe Biden a cerut aprobarea Congresului este în continuare blocat de republicani, care le cer democraţilor, în schimbul aprobării lui, sporirea măsurilor împotriva migraţiei ilegale.

În acest timp, nici UE nu a reuşit să aprobe un nou ajutor financiar pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro pentru următorii patru ani cerut de Comisia Europeană, după ce Ungaria s-a opus la summitul european de săptămâna trecută, dar discuţiile vor continua şi un nou summit este convocat pentru 1 februarie.

Ministrul ucrainean de finanţe a mai menţionat că suma ajutorului financiar extern de care ţara sa are nevoie anul viitor a scăzut cu aproximativ 4 miliarde de dolari faţă de estimările anterioare, în urma "măsurilor de maximizare a veniturilor la buget, activării pieţei interne a creditelor" şi diminuării unor cheltuieli publice. Ministrul Serhii Marcenko a subliniat că Ucraina are nevoie de asistenţă externă pentru acoperirea cheltuielilor sociale, întrucât bugetul este axat pe acoperirea cheltuielilor militare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » FMI: Ucraina are nevoie de 34 miliarde de euro ajutor financiar extern în 2024. Kievul încă așteaptă pachetele de sprijin promise de UE și SUA