Video Fructul cu care Maria a dat lovitura pe piaţă. Profitul de pe un hectar ajunge la 20.000€
Afacerile cu afine prind tot mai mult rădăcini în România. Profitul de pe un hectar ajunge la 20.000 de euro. Un investitor din Spania pregăteşte o mare fermă în Gorj, iar o româncă întoarsă din Germania culege deja roadele pe o plantaţie din Alba.

"Sunt coapte, sunt bune de cules. Cred că în două zile intru la cules". Afinele de cultură se pregătesc să devină sirop, dulceaţă sau afinată. Maria Sîrbu a plantat afini pe 3.000 de metri pătraţi şi se aşteaptă la o recoltă bună şi profit serios. Vinde fructele cu 40 de lei kilogramul.
"Am riscat, e o cultură grea. Momentan lucrez singură. Este multă muncă, dar când o fac cu placere este totul ok. Sunt foarte bune pentru oamenii care au probleme cu diabetul, reglarea tensiunii arteriale, pentru digestie. Sunt fructe foarte sănătoase", a declarat Maria Sîrbu.
În Oltenia, spaniolul Guzman Aparicio se orientează şi el spre cultura de afini la ghiveci. A început cu şofranul, a continuat cu murele, dar şi-a schimbat planurile. "Am renunţat la mure pentru că murele nu călătoresc bine. Sunt foarte perisabile. Pământul nostru este deosebit, clima noastră este deosebită şi ne-am gândit să facem o schimbare", a declarat Guzman Aparicio.
Un spaniol creşte afine în Oltenia
Alături de un investitor spaniol care vinde afine în toată lumea, Guzman vrea să înfiinţeze cea mai mare plantaţie de afini din ţară. "În ghiveci, ştim că va produce perfect. De ce? Pentru că se controlează absolut tot, solul, apa îngrăşămintele naturale. Toate fructele vor ajunge în străinătate, deci? Din păcate, pentru că ştiţi foarte bine că aici, în România, nu se poate valorifica marfa noastră. Peru, acum 11 ani, avea 2.000 de hectare plantate. Pare mult, nu?! Acum sunt 25.000 de hectare plantate şi asta se poate întâmpla şi aici".
"Sunt foarte gustoase, sunt foarte sănătoase aşa că, după părerea mea, este un produs foarte bun de vândut marilor retaileri din Europa şi Marea Britanie", a declarat Santiago Gregori. Afinele care se vor coace peste trei, patru ani pe câmpurile şi dealurile din Gorj vor ajunge în Germania, Suedia, Olanda, Spania şi Franţa.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰