Antena Meniu Search
x

Video Gaura din Buget a devenit acum crater. Guvernul taie din investiţii pentru a finanţa "aparatul de stat supradimensionat"

Sărbătorile vor fi mai triste anul acesta. Târgurile de Crăciun şi spectacolele de Revelion vor fi făcute cu bani mai puţini, iar concertele şi festivalurile, interzise. Guvernul reduce cheltuielile cu asemenea evenimente ca să facă economie. Vor avea de suferit şi investiţiile locale, acuză primarii. 

de Redactia Observator

la 27.10.2023, 19:56

Vezi și

Oraşele nu vor mai străluci ca în alţi ani de Crăciun şi Revelion. Guvernul vrea să reducă toate cheltuielile de la final de an, care se triplează, conform calculelor făcute de ministerul de Finanţe. 

Marcel Boloş, ministrul de Finanţe: "Este de domeniul normalităţii un pom de Crăciun, cadouri pentru copii sărmani în condiții decente a sărbătorilor de iarnă să poată fi derulate. E nefiresc ca un pom de Crăciun cu iluminat artifical să depășească 10.000 de lei."

Concertele și festivalurile de Ziua Națională vor fi interzise dacă nu pot fi finanţate din donaţii ori sponsorizări. În plus, instituţiile statului nu vor mai oferi prime sau al 13-lea salariu. Nu mai au voie să dea bani nici pe cadouri, mobilier, cărţi, reparaţii, cercetări şi consultanţă. Excepţie fac investiţiile din bani europeni.

Austeritatea lovește în proiectele primăriilor

Pe acelaşi subiect

Noile reguli de austeritate sunt o lovitură pentru lucrările deja planificate la Timişoara, Capitala Culturală Europeană. 

Dominic Fritz, primarul Timişoarei: "Este un atac brutal asupra autonomiei locale. Nu putem să semnăm contractul cu câştigătorul concursului internaţional de arhitectură pentru Piaţa Victoriei, că nu putem să achiziţionăm servicii de reparaţii pentru sinagoga din Fabric care se va prăbuşi în această iarnă dacă nu o reparăm."

Alţii spun că amânarea plăţilor este fără folos, mai ales când veniturile primăriei sunt mai mari decât cheltuielile.

Iuliu Ylies, primar comuna Vetiş, Satu Mare: "Nu văd ce câştigă Guvernul sau la nivel macroeconomic ce se câştigă din faptul că anumite cheltuieli eu astăzi nu le fac, dar le voi face probabil în trimestrul întâi al nului viitor din aceiaşi bani."

Cu noile măsuri, Executivul speră să economisească 8 miliarde de lei, pentru că minusul din bugetul de stat a crescut la peste 56 de miliarde de lei în septembrie. Ca să evite rectificarea bugetară, va apela la un Fond de rezervă, unde vor ajunge, de fapt, banii pe care autorităţile locale nu îi vor mai da pe cheltuielile neesenţiale. Sumele vor fi utilizate pentru plata salariilor, asigurărilor sociale şi de şomaj.

Dan Schwartz, expert fiscal: "Nu astea sunt cheltuielile serioase ale Guvernului pe care care trebui să le reanalizeze şi să le micşoreze. Nu au cum să aibă efective semnificative în economie. Problema principală a României, din punct de vedere bugetar, este nivelul cheltuielilor cu aparatul de stat supradimensionat. Acesta trebuit revizuit, reanalizat şi refinanţat în condiţii de normalitate. Avem unele dintre cele mai cheltuieli de acest gen din Uniunea Europeană. Să limitezi investiţiile e una dintre marile erori pe care un Guvern le poate face." 

Ordonanța de urgență îi vizează și pe furnizorii de energie electrică. Aceştia nu îşi vor primi imediat toţi banii pentru decontarea facturilor. Guvernul ar putea ridica restricţiile dacă situaţia financiară se va îmbunătăţi anul viitor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri economice » Gaura din Buget a devenit acum crater. Guvernul taie din investiţii pentru a finanţa "aparatul de stat supradimensionat"