Antena Meniu Search
x

Video Economia României, la un pas de dezastru. Experţii o compară cu o "maşina gripată, care trăieşte cu benzină primită pe datorie"

România este o maşină veche, cu motorul stricat, care merge cu benzină de împrumut. Aşa văd specialiştii economia. Ei avertizează guvernul că măsurile fiscale de austeritate pe care le pregăteşte s-ar putea să nu acopere gaura din buget. 

Marius Gîrlaşiu
de Marius Gîrlaşiu

la 15.09.2023, 20:02

Vezi și

Cu un deficit bugetar de 45 de miliarde de lei, economia României se îndreaptă în viteză spre dezastru, avertizează economiştii. 

Daniel Dăianu, preşedinte Consiliul Fiscal: Mașina este gripata! Mașina trăiește cu benzina primita de la alții pe datorie!  

Economia României, la un pas de dezastru

Ca să acopere gaura din buget, Statul va impune taxe mai mari pentru bănci, multinationale si firmele mici. Liderii coaliţiei de guvernare se întrec în promisiuni cu iz electoral şi discursuri populiste. 

Pe acelaşi subiect

Marcel Ciolacu, prim-ministru: Nu mai putem accepta ca doar cei multi si fraieri platesc si cei smecheri nu. Toata legislatia noastra fiscala seamana azi cu o strecuratoare prin care curg miliarde de euro pe un sistem de exceptii fiscale aberant. Nu vom mai permite profiturile mascate si externalizate si optimizarile fiscale.

Nicole Ciucă, preşedinte PNL: Să luăm o decizie politică, una hotărâtă! Să nu împovărăm mediul de afaceri, să nu blocam investiţiile.

Băncile comerciale vor achita o taxă de 1% din cifra de afaceri pe lângă impozitul pe profit de 16%. Companiile cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro vor da statului un impozit minim pe cifra de afaceri. 

Firmele mici vor fi împărţite în trei tranşe de impozitare. În funcţie de venituri vor plăti unu sau trei la sută din cifra de afaceri, respectiv 16% din profit. Economiştii nu ar paria că planul de austeritate al guvernului va salva bugetul.

Daniel Dăianu, preşedinte Consiliul Fiscal: Şi am fost avertizati, guvernatorul stie: nu va jucati cu focul! ca nu veti putea reveni. Aceasta corecție nu se poate printr-un miracol, miracole nu exista în economie.

Guvernul va elimina si exceptiile fiscale de care beneficiază sute de mii de salariati din România. Angajatii care câștigă mai mult de 10.000 lei brut si care lucrează în IT, constructii, agricultură si industria alimentară - vor plăti toate impozitele de care sunt scutiti acum.

Marcel Ciolacu, prim-ministru: Nu îmi asum un singur lucru: sa las Rom fără fonduri UE, în afara Europei. Acest lucru eu nu pot sa mi-l asum. Ar insemna cel mai mare dezastru pt Romania.

Taxe noi vor fi si pentru românii bogati, cu averi si proprietati scumpe. Cei care detin case sau clădiri rezidențiale de peste 500.000 euro vor plăti un impozit de 0,3%.  Aceeasi taxă este valabilă si pentru românii care au ambarcaţiuni sau maşini de peste 75.000 euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cunoaşteţi cazuri în care medicii au refuzat nejustificat să facă întrerupere de sarcină?

Observator » Stiri politice » Economia României, la un pas de dezastru. Experţii o compară cu o "maşina gripată, care trăieşte cu benzină primită pe datorie"