Antena Meniu Search
x

Video România, pe cale să plătească dur pentru gaura din buget. Guvernul, criticat de UE pentru că n-a rezolvat problema pensiilor speciale, iar tăierile propuse nu sunt suficiente

Negocieri decisive pentru banii românilor. Premierul merge la Bruxelles pentru a convinge Comisia Europeană că taxele şi impozitele gândite de Guvern vor acoperi gaura bugetară. Oficialii europeni au respins deja măsurile fiscale şi au cerut măsuri suplimentare. Au recomandat creşterea TVA-ului la 21 la sută, lucru considerat neacceptabil de delegaţia română.

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 31.08.2023, 19:32

Vezi și

Guvernul a pregătit un pachet de taxe pentru români, cu care s-a dus la Bruxelles la începutul săptămânii. Vrea să elimine facilităţile fiscale pentru it-işti, agricultori şi constructori, să impoziteze casele şi maşinile de lux şi să crească TVA-ul la apartamente. Sunt vizate şi micile afaceri, dar şi multinaţionalele, care ar urma să plătească taxe de câteva ori mai mari. Nu ar fi însă de ajuns. Negocierile purtate de trei miniștri la Bruxelles par un eșec. Comisia Europeană a cerut măsuri mai dure pentru a acoperi gaura din buget. Majorarea TVA-ului la 21%, inclusiv pentru produsele alimentare este una dintre variante. Oficialii europeni au cerut și introducerea impozitării progresive. Guvernul respinge însă această opţiune.

O altă reformă dureroasă, recomandată de Bruxelles, este reducerea drastică a microîntreprinderilor

"Ţara noastră a mai primit această recomandare de a creşte TVA în contextul crizei economice din 2009. Creşterea TVA a creat consecinţe dezastruoase pentru economia naţională. Actualul Guvern nu doreşte să revenim la respectiva situaţie", a declarat Victor Negrescu, europarlamentar. Premierul consideră că ministrul de Finanţe nu a fost destul de convingător şi speră să obţină clemenţă de la Bruxelles, deşi merge fix cu aceleaşi măsuri. Invocă sprijinul pentru Ucraina și Moldova. "Sunt absolut convins că şi CE va recunoște eforturile financiare deosebite făcute de noi în acest an pentru susținerea Ucrainei şi Republicii Moldova", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.

"Problema este proasta gestiune a banilor publici. Faptul că nu foloseşti fonduri europene şi pui banii pe Anghel Saligny, pe PNLD, faptul că ai pierderi la companiile de stat, faptul ca îţi explodează cheltuielile adminstraţiei publice, asta influenţează problema", a declarat Dragoș Pâslaru, europarlamentar. O altă reformă dureroasă, recomandată de Bruxelles, este reducerea drastică a microîntreprinderilor, pe care le consideră paradisuri fiscale. Acum, microîntreprindere este considerată o firmă care are afaceri până în jumătate de milion de euro. Oficialii europeni vor ca acest prag să fie redus la 10.000 de euro. Analiştii fiscali spun însă că rezolvarea e în altă parte. România pierde anual 37 de miliarde de lei din colectarea TVA. Adică din trei lei pe care statul ar trebui să-i încaseze din Taxa pe Valoare Adăugată, doar doi ajung la buget.

"Numai suma asta singură rezolva toată problema bugetară. Se impune măsuri care să permită rapid impozitarea sumelor ce nu pot fi justificate", a declarat Gabriel Biriş, analist fiscal. Comisia Europeană nu e mulţumită nici de legea pensiilor speciale. Cere impozitarea mai dură a indemnizaţiilor şi aprobarea cât mai rapidă a proiectului. Negocierile decisive se vor purta între premierul Marcel Ciolacu și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. PSD mizează pe semnalele pozitive, pe care le-a primit de la oficialii europeni. În cazul în care ținta de deficit bugetar nu va fi majorata, România risca o amenda de 0,5% din PIB și pierderea fondurilor europene.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » România, pe cale să plătească dur pentru gaura din buget. Guvernul, criticat de UE pentru că n-a rezolvat problema pensiilor speciale, iar tăierile propuse nu sunt suficiente