Video Germania anunţă o investiţie-cheie în România. O mare companie va deschide un centru chiar în această lună
Armele ucrainenilor vor fi reparate în România, la Satu Mare. Unul dintre marii producători germani de armament va înființa aici un centru de întreținere care va funcţiona chiar din această lună. Într-o vizită la Palatul Cotroceni, cancelarul Olaf Scholz a susţinut că astfel România şi Germania îşi reafirmă colaborarea dar şi sprijinul pentru Ucraina.
Blindatele moderne donate de Occident Ucrainei vor ajunge în România de fiecare dată când vor avea nevoie de reparaţii sau verificări.
Hub-ul de mentenanţă pentru maşinile de luptă ale ucrainenilor va fi construit în Satu Mare. E nevoie de un loc apropiat de graniţă pentru service-ul armamentului din război. Aici vor fi reparate tancurile Leopard 2 şi Challenger. Leopard 2 sunt vechicule blindate fabricate în Germania, dotate cu tunuri de 120 milimetri şi autonomie de 550 de kilometri. Challenger sunt tancuri britanice cu specificaţii similare Leopardului.
Tot la Satu Mare vor ajunge şi vehiculele de infanterie Marder. Sunt dotate cu mitraliere de 7,62 şi 20 de milimetri, dar şi cu lansatoare de rachete - şase pentru fiecare sistem. Şi TAB-urile Fuchs vor fi reparate aici. Tot de producţie germană, Fuchs, supranumit "Vulpea", este amfibiu blindat destinat transportului de trupe, configurat 8x8 sau 6x6.
Centrul de mentenanţă din Satu Mare va fi gata în mai puţin de o lună
- Scholz: România şi-a îndeplinit toate criteriile pentru Schengen. Iohannis: Avem un sprijin masiv din partea...
- "Leoparzii" au ajuns în Ucraina. Germania a livrat tancurile grele de luptă pe care le-a promis în ultimele luni
- Zelenski vrea să îl închidă pe Putin într-o pivniţă "cu găleată în loc de toaletă". Ce le-a promis...
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: Este important că aceste reparaţii să se facă în afară Ucrainei dar și aproape de graniță.
Klaus Iohannis, preşedintele României: Dacă această firmă relevantă în Germania va investi într-o locație în România, atunci acest lucru este de salutat.
Localnicii nu sunt la fel de încântaţi.
Localnic: Sigur nu este prea bine pentru că oarecum am putea deveni o ţintă.
Localnic: Foarte multe cunoştinţe şi cei cu care am vorbit, cam toţi se arată, din păcate, foarte, foarte îngrijoraţi de această perspectivă. Tot ce este legat de război creează îngrijorare.
Cancelarul german a vorbit la Bucureşti şi despre aderarea României la spațiul Schengen
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: Germania se află ferm de partea României. Aceasta înseamnă - şi o spun şi astăzi, aici, răspicat - înseamnă şi obiectivul ca România să obţină, în sfârşit, în acest an statutul de membru deplin în spaţiul Schengen.
Klaus Iohannis, preşedintele României: România își îndeplinește rolul de garant al securităţii la frontiera externă, fapt recunoscut la nivel european, iar aderarea la Schengen va consolida acest spațiu.
La discuţiile de la Cotroceni a participat şi preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Chişinăul va primi un nou pachet de sprijin din partea Uniunii Europene.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰