Antena Meniu Search
x

Germania se confruntă cu cea mai mare grevă de la reunificare. Val de proteste anunțat în Europa pentru salarii mai mari

Germania este paralizată azi de cea mai mare grevă de la reunificarea ţări, în urmă cu mai bine de 30 de ani. Mişcarea sindicală a afectat transportul feroviar, cel rutier, activitatea tuturor aeroporturilor, căile navigabile şi porturile germane. Din cauza protestelor, cel puţin 30 de zboruri spre şi dinspre România au fost afectate. Este doar începutul. Greve şi proteste sunt anunţate în toată Europa în lunile următoare, iar multe dintre ele ameninţă să dea peste cap planurile de vacanţă a milioane de europeni, inclusiv concediile de Paşte.

Sonia Simionov
de Sonia Simionov

la 27.03.2023, 21:40

Germania se confruntă cu cea mai mare grevă de la reunificare. Val de proteste anunțat în Europa pentru salarii mai mari

Greva a blocat complet Germania. De la miezul nopţii, trenuri, autobuze şi tramvaie au rămas în gări. Aeroporturile au fost şi ele mai mult pustii, după ce mii de zboruri au fost anulate. Protestul sindical i-a adus pe mulţi navetişti germani în pragul disperării.   

"Sincer, îmi vine să plâng, pentru că sunt foarte supărată. Adică, înţeleg şi este în regulă să protestezi, dar am tot avut ghinion în ultimul timp din cauza acestor greve." 

Două dintre cele mai mari sindicate germane au decis să-şi socată oamenii în stradă după ce negocierile pentru majorarea salariilor au eşuat. Manifestanţii se plâng că din cauza infalaţiei Nu le mai ajung banii de la o lună la alta. 

Volker Geyer, sindicalist: "Cerem o mărire salarială de 10,5%, cel puţin 500 de euro, chiar dacă este o sumă minimă, este foarte importantă pentru noi."   

Pe acelaşi subiect

Mii de zboruri anulate

Greva sindicală din Germania a creat haos în toată Europa. Încă de ieri, mii de zboruri au fost anulate.Operatorii aerieni extimează că jumătate de milion de oameni au fost afectaţi. 

Sonia Simionov, jurnalist Observator: "E opt şi jumătate, şi deja foarte multe din cursele care vin din Germania sunt anulate, Koln, Frankfurt sunt anulate, mai jos Dusseldorf care este anulat şi aici un alt zbor de Frankfurt, ora 10,30 este anulat." 

Numai spre şi dinspre România au fost anulate cel puţin 30 de zboruri. Este şi cazul jurnalistei Observator, Sonia Simionov, care aseară la 23,30 ar fi trebuit să ajungă la Bucureşti, doar că... 

Sonia Simionov, jurnalist Observator: "De la Berlin la Viena, primul zbor a întârziat aşa că am pierdut conexiunea pentru Bucureşti, motiv pentru care mergem la motel."

După o noapte petrecută la Viena, mulţi dintre cei care voiau să ajungă în România, s-au văzut nevoiţi să schimbe 2 avioane. Au zburat mai întâi în Serbia şi de acolo la Bucureşti. 

Sonia Simionov, jurnalist Observator: "Am ajuns şi pe aeroportul din Belgrad şi cu puţin noroc, ceea ce ne-a lipsit până acum, la ora 15 suntem la Bucureşti." 

Un val de proteste în Europa

Germania nu este însă un caz singular. Luna viitoare, chair înainte de Paşte vor avea loc greve în mai multe ţări. 

Alexandra Marin, reporter Observator: "În Franţa este anunţată pentru mâine o nouă grevă generală. Este a 10-a acţiune de protest în ultimele două luni. Dacă aveţi programată o călătorie în Hexagon în luna aprilie, trebuie să luaţi în calcul şi că sindicaliştii ar putea ieşi oricând în stradă, dacă guvernul nu renunţă la reforma pensiilor.  Greve sunt anunţate şi în Marea Britanie, pe aeroportul Heathrow, între 31 martie şi 9 aprilie, dar şi în Italia pe 2 aprilie."

Situaţia este şi mai dramatică pentru românii din Spania, care vor să vină acasă de Paşte. Aici sunt anunţate numeroase mişcări de protest pe majoritatea aeroporturilor din ţară în luna aprilie.  Primele acţiuni vor avea loc pe 3 şi 4 aprilie, şi, din nou, în săptămâna de dinaintea Paştelui, pe 10, 11 şi 13 aprilie.  

Operatorii din turism ne sfătuiesc să ţinem cont de asta, dacă vrem să avem o vacanţă fără griji.  

Roxana Ilinca, managera unei agenții de turism: "Da, în acest moment turiştii se gândesc dacă să mai meargă mai departe pentru rezervarea şi plata vacanţei pentru aceste destinaţii sau se vor reorienta. În acest moment se întreabă unde ar fi cel mai sigur pentru a se bucura de o vacanţă mult aşteptată."

Şi chiar dacă reuşiţi să ajungeţi la destinaţie, vă puteţi trezi acolo că transportul public are întârzieri sau circulaţia este complet oprită.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Germania se confruntă cu cea mai mare grevă de la reunificare. Val de proteste anunțat în Europa pentru salarii mai mari