Antena Meniu Search
x

Video De ce nu vor francezii să renunțe la proteste. Trădarea pe care o resimt din partea guvernanților: "Macron nu riscă mare lucru"

Noapte de foc în Franţa! Manifestanţii au incendiat o primărie, s-au bătut cu jandarmii în mai multe oraşe şi au distrus tot ce le-a ieşit în cale. Guvernul rămâne însă ferm: nu renunţă la majorarea vârstei de pensionare, aşa că sindicaliştii revin în stradă pe 28 martie. Vizita de trei zile a Regelui Charles al III-lea care trebuia să înceapă duminică a fost amânată pentru la vară, din motive de siguranţă.

de Redactia Observator

la 24.03.2023, 21:19

Vezi și

Protestatarii francezi au ignorat întreaga noapte ordinele jandarmilor. În Bordeaux, primăria a fost incendiată de tineri, care au scandat minute în şir în jurul focului. Şi Parisul a devenit de nerecunoscut. Un incendiu provocat de manifestanţi s-a extins rapid pe faţada unei clădiri, înăuntrul căreia se aflau mai multe persoane. Locuitorii şi comercianţii s-au chinuit minute în şir să stingă văpaia cu găleţi cu apă, însă nu au reuşit.

Manifestanţii au luat cu asalt inclusiv teatrul Châtelet, unul dintre principalele centre culturale din capitală.

Irène Costelian, jurnalist francez: Devine, totuşi, foarte complicat pentru toată lumea. Oamenii sunt foarte îngrijoraţi, bătrâni, tineri, nu contează vârsta. Oamenii sunt în această incertitudine, care nu îi face să se simtă confortabil. 

Proteste în Franța. Rennes, Nantes, Strasbourg și Lyon sunt alte centre în care greviştii au provocat haos

Pe acelaşi subiect

Munţi de gunoaie şi pubele, care zac pe străzi de trei săptămâni, au fost incendiate de protestatari, la fel ca multe restaurante, magazine de bijuterii, chioșcuri sau bănci. Lupte cu forţele de ordine au avut loc la tot pasul. 

Blindate, dube de poliţie şi peste 12 mii de poliţişti şi jandarmi au fost dislocaţi în tot Hexagonul, dintre care 5.000 numai în Paris. Peste 440 dintre ei au fost răniți în a noua zi de mobilizare împotriva reformei pensiilor. De partea cealaltă, aproape 500 de protestatari au fost arestaţi. Sindicaliştii promit că scenariul se va repeta, iar o nouă manifestaţie va avea loc marţea viitoare.

Irène Costelian, jurnalist francez: Poate să pară puţin sau poate să pară rezonabil 64 de ani, dar, să nu uităm că, acum 10 ani, deja ni se cerea deja să lucrăm 2 ani în plus. Deci am trecut de la 60 de ani la 64 de ani. Viitorul este foarte incert, în primul rând pentru Guvern, iar pentru Emmanuel Macron, el nu riscă mare lucru, decât ceea ce îi cere strada, adică demisia, dar nu o să şi-o dea. 

Protestul a avut un ecou puternic şi pe timp de zi. Imagini din mijlocul dezastrului au fost postate şi de cântăreaţa Delia, care se află în vacanţă în inima Franţei. Chiar şi cu a zecea mobilizare generală anunţată, Macron îşi menţine poziţia şi nu renunţă la reformă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » De ce nu vor francezii să renunțe la proteste. Trădarea pe care o resimt din partea guvernanților: "Macron nu riscă mare lucru"