Antena Meniu Search
x

Video Guvernul n-a "plafonat" şi inventivitatea retailerilor. Cum au ajuns produsele mai scumpe decât înaintea de "marea ieftinire"

Prima zi din august ar fi trebuit să vină cu reduceri de preţuri la alimentele de bază. Numai că promisiunile aleşilor nu se potrivesc cu realitatea de la raft. Scăderile de preţuri se fac haotic şi, în cele mai multe cazuri, sunt nesemnificative. În plus, unele produse costă la fel ca acum câteva zile. Pentru a nu pierde profitul, comercianţii apelează la tot felul de practici: modifică gramajul în aşa fel încât să nu mai fie nevoiţi să aplice discountul.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 01.08.2023, 19:54

Vezi și

Observator a făcut un experiment înaintea de marea plafonare a adaosului comercial la 14 alimente de bază. 

Mădălina Chiţac, reporter Observator: "Am monitorizat în ultimele zile preţurile mai multor alimente de bază. Haideţi să vedem acum cât de mari sunt reducerile. Primul produs la care ne oprim: mălaiul. Este specificat aici că produsul are deja adaosul plafonat. Costă 4 lei. Culmea, acelaşi produs l-am găsit fix la acelaşi preţ în urmă cu doar câteva zile. Şi la ouă...surpriză. Este exact acelaşi preţ de acum câteva zile. 13 lei şi 40 de bani. Un litru de lapte a ajuns să coste, de la 6 lei, 5 lei şi 50 de bani. La roşii se observă o scădere mai consistentă. Erau 9.9 lei. Am găsit, într-un final, aripi de pui. Culmea, preţul pentru un kilogram de aripi de pui este chiar mai mare." 

Mădălina Chiţac, reporter Observator: "Am făcut şi cumpărăturile şi avem în acest cărucior 10 produse alimentare de bază. Printre care ouă, pâine, carne de pui, făină, ulei, mălai sau lapte. Plătim acum pentru aceste produse 91 de lei. În urmă cu 2 zile, am fi plătit suma de 93 de lei."

Sunt şi scăderi care se simt. "Am plafonat preţul doar la telemeaua de vacă. 32 de lei, şi acum e 27 de lei kg. 7 lei la kg", explică un comerciant.

Pe acelaşi subiect

Soluţiile la care apelează comercianţii pentru a nu ieşi în pierdere?

Pentru a nu ieşi în pierdere, comercianţii apelează la tot felul de tertipuri. Spre exemplu, cartoanele cu 10 ouă sunt înlocuite cu cele de 30. Iar gramajul pâinii creşte, în aşa fel încât produsul să nu mai intre pe lista alimentelor cu preţ plafonat. 

"Franzela albă feliată de 500 de grame a dispărut de pe raft. În schimb, a apărut cea de 700 de grame, care e la preţul de 6 lei." 

Cristian Păun, profesor de economie: "Cu siguranţă cei care produc, distribuie, vând aşa ceva vor renunţa la aceste produse şi vor căuta să vândă din acele produse care se află în aceeaşi gamă, dar care nu au această plafonare în spate. De fapt, această măsură într-un final, este inutilă. Şi nu va avea acele efecte pe care Guvernul preconizează că le va avea." 

Dragoș Frumosu, președintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară: "Nimeni n-a făcut o analiză a preţurilor înainte ca să vedem în mod real reducerea. Ea a fost anunţată cu surle şi trâmbiţe cu mult timp înainte, timp în care comercianţii puteau să mai crească preţul. Există riscul ca o mare parte a acestor produse să înceapă să dispară de la raft."

Ceea ce s-a si intamplat în unele magazine. 

"La carnea de pui vedem cum frigiderele sunt goale. Foarte multe produse au dispărut. Nici măcar nu mai avem ce să mai cumpărăm." 

"Preţurile la alimente sunt foarte mari, în raport cu câştigurile salariale din România."  

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: "Primim datele de la marile lanţuri de magazine şi comparăm preţurile pe care le au ei la aceste produse astăzi, 1 august, cu preţurile de la sfârşitul lunii iunie, momentul când a apărut pe tapet această ordonanţă de urgenţă." 

Ordonanţa privind plafonarea adaosului comercial ar trebui să se aplice timp de trei luni. Amenzile pentru cei care nu respectă legea sunt cuprinse între o sută de mii şi două milioane de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Guvernul n-a "plafonat" şi inventivitatea retailerilor. Cum au ajuns produsele mai scumpe decât înaintea de "marea ieftinire"