Antena Meniu Search
x

Video Guvernul promite pensii mai mari, deşi deja depăşesc procentul din PIB stabilit în PNRR. Banca Mondială propune două modificări majore

Premierul Nicolae Ciucă promite o majorare de 15% a pensiilor, însă fostul Guvern şi-a asumat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilenţă ca România să nu cheltuie mai mult de 9,4% din PIB pentru plata pensiilor, inclusiv cele speciale sau militare. Anul acesta, procentul ajunge la 9,3%, iar orice majorare ar putea deveni o problemă pentru accesarea banilor europeni. 

de Larisa Bernaschi

la 27.10.2022, 20:54

Premierul Nicolae Ciucă promite o majorare de 15% a pensiilor Vezi și

Premierul României a tranşat la Bruxelles majorarea pensiilor. A discutat cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, eliminarea procentului de 9,4% din PIB pentru plata pensiilor. "Am convenit că este posibilă înlocuirea acestui indicator cu un altul care să ţină cont de studiul Băncii Mondiale şi de un indicator de disciplină financiară", a declarat Nicolae Ciucă. Limita de 9,4% ar fi atinsă anul viitor chiar dacă Guvernul rezolvă inechităţile din sistemul de pensii, fără să vorbim de majorări.

Pentru a face economie la bugetul de pensii, în cazul pensiilor speciale, Banca Mondială ne recomandă să creştem vârsta de pensionare la 65 de ani, iar valoarea pensiei să nu depăşească venitul. Chiar dacă nu avem încă certitudinea că acel procent de 9,4% va dispărea din PNRR, PSD si PNL se întrec în declaraţii în privinţa majorării pensiilor de la 1 ianurie. 

Tensiuni în interiorul coaliţiei

PSD propune o majorare de 10%, care ar presupune creşterea punctului de pensie de la 1.586 lei la 1745 lei şi a pensiei minime de la 1.000 de lei la 1.100 lei. Impactul bugetar ar fi de 11 miliarde de lei. PNL vorbeşte despre o majorare şi mai mare, de 15%. Schimbarea ar însemna ca punctul de pensie să ajungă la 1.823 lei, iar pensia minimă la 1.150 lei. Subiectul a generat tenisuni în interiorul coaliţiei.

"Nu cred că ar fi crescut pensiile anul acesta dacă PSD nu ar fi intrat la Guvernare. Nu am nicio reţinere să îi reamintesc domnului Klaus Iohannis că atunci când era domnul Cîţu prim-ministru, domnia sa spunea că nu sunt bani pentru a creşte pensiile şi trebuie să calculăm foarte bine", a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu. O decizie finală cu privire la majorare pensiilor ar putea fi luată spre finalul lunii noiembrie, atunci când ar fi gata legea bugetului de stat pentru anul viitor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » Guvernul promite pensii mai mari, deşi deja depăşesc procentul din PIB stabilit în PNRR. Banca Mondială propune două modificări majore