Antena Meniu Search
x

Video Guvernul vrea să umble la taxa de la raft şi adaosul comercial, dar analiştii avertizează: "Este moartea economiei de piaţă"

Adaos de probleme pentru Guvern în căutarea unor soluţii pentru a reduce preţurile la alimentele de bază. Doar că apar deja neînţelegeri în coaliţie: o parte vrea să umble la taxa de la raft, în timp ce cealaltă propune reducerea adaosului comercial pe tot lanţul. Indiferent de variantă, nimic nu poate garanta o scădere reală a preţurilor, spun cei din piaţă. 

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 23.02.2023, 19:33

Vezi și

Sunt două scenarii ale coaliţiei de guvernare vehiculate, pe surse. PNL și-ar dori să reducă taxa la raft care, în prezent, ajunge la 20%. PSD are altă variantă: să limiteze adaosul comercial. În acest scenariu, se ia în calcul ca preţul de revânzare a unui aliment, pe tot lanţul său de distribuţie, să nu depăşească 30%.

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: O să mergem cu propunerile în Coaliţie.

Reporter: Vor scădea preţurile la alimente?

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: Tocmai asta urmărim.

Pe acelaşi subiect

Măsura ar putea face mai mult rău decât bine economiei

Măsura ar putea face mai mult rău decât bine economiei, spun cei din domeniul fiscalităţii.

Valentina Saygo, analist fiscal: Aş putea spune că este moartea economiei de piaţă. Ei, şi parcă voiam să aderăm la OECD, nu? Suntem în monitorizare, adică să fim luaţi drept serioşi, ca o economie dezvoltată, nu în curs de dezvoltare. O să mă întorc puţin: ne întoarcem la Cuba!

În scenariul în care adaosul comercial va fi redus, cumpărătorii ar putea face o economie de 10 la sută la unele produse, arată unele estimări din piaţă.

Greta Neagu, reporter Observator: Zahăr, făină, lactate, ulei, carne - sunt produse care au un adaos comercial de 15-20%. Dacă fiecare dintre ele s-ar ieftini cu circa 10%, ar însemna că pe acelaşi coş de cumpărături am plăti în loc de 86 de lei, undeva cu 8 lei şi 60 de bani mai puţin.

"Te uiţi, nu-ţi vine să crezi. Ieri am luat câteva - brânză, lapte, mâncare, 100 de lei. Sunt atentă să iau ceva mai ieftin", explică o româncă.

Reporter: Dacă se va aplica o astfel de măsură, obligatoriu vor scădea şi preţurile la raft?

Cătălin Scarlat, comerciant: Nu. Eu vă spun că nu vor scădea, sunt convins 100% că nu vor scădea. Se va găsi o soluţie astfel încât fiecare să aibă fix adaosul comercial pe care şi-l doresc oamenii ăştia.

Soluţii pentru preţuri mai mici la raft

Ar fi şi alte soluţii pentru preţuri mai mici la raft.

Feliciu Paraschivu, reprezentant micii comercianţi: Să creştem nişte taxe în zonele de importuri din ţări care sunt non-UE. Cu cât nu suntem noi capabili să ne producem laptele pe care îl consumăm, cu atât vom avea un preţ mai mare, dictat de importuri.

Din preţul unui litru de lapte care pleacă de la producător la 4,82 de lei şi se vinde cu 7,7 lei în supermarket, retailerul câştigă 2,82 de lei din taxe şi adaosul comercial. Ajungem la un profit brut de 40% la raft, aşadar.

Scenariile ar putea fi clarificate până în luna mai, la rotativa guvernamentală.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Guvernul vrea să umble la taxa de la raft şi adaosul comercial, dar analiştii avertizează: "Este moartea economiei de piaţă"