Antena Meniu Search
x

Zeci de mii de tineri au aplicat pentru joburi din afara României fără a pleca din țară. Salariile sunt și de 4 ori mai mari

Tinerii nemulţumiţi de salariul pe care îl primesc, dar care nici nu ar dori să plece din ţară, au la dispoziţie o variantă perfectă: joburile străinilor au devenit accesibile prin munca remote! Adică rămân în România, dar lucrează de la distanţă pentru o firmă din afară. Soluţia a prins în rândul românilor dornici de un salariu mult mai mare. Potrivit unei platforme de recrutare, în mai puţin de trei săptămâni, zeci de mii de tineri au aplicat pentru joburi din afara României.

de Redactia Observator

la 23.09.2022, 08:34

Vezi și

Foarte mulţi tineri nu mai sunt dispuşi să facă niciun compromis. Preferă să stea acasă şi să lucreze pentru străini, mai ales că primesc un salariu motivant. 

Tânără: Salariile sunt mult mai bune în afară decât la noi. Am fost la interviuri în ţară şi le-am refuzat din cauza pachetului salarial jenant, inclusiv în corporaţii sau companii cu sediu în mai multe ţări, care la noi oferă 2.500 de lei, iar în afară sar de 1.000 - 2.000 de euro pentru entry level. 

Nici străinii care au terminat o facultate la noi nu vor să rămână în România. Aziz, de exemplu, nu va alege Iordania natală, ci se va duce în Olanda. 

Reporter: Când ai vrea să faci pasul ăsta?

Aziz, inginerie medicală: Anul viitor. Pentru că aici sunt salarii mici.

Reporter: Cu cât sunt mai mari acolo?

Aziz, inginerie medicală: De la 10.000 de doari.

Reporter: Iar în România pentru acelaşi job cât ai lua?

Aziz, inginerie medicală: Undeva la 2.500, cel mult 3.000. 

În România, nici măcar IT-iştii nu sunt la fel de bine plătiţi ca afară. La noi primesc un salariu mediu de o 1.300 de euro, în timp ce în Occident ar câştiga minimum 3.000 de euro. 

Raluca Dumitra, director de marketing: Domeniile către care se îndreptă românii sunt transporturi, retail, turism, prestări servicii. Pe zona de muncă de birou, domeniile cele mai populare pentru afară sunt cele din IT, marketing, dar de multe ori specialiştii aleg joburi la comapnii din străinătate, dar pentru care să lucreze din România. 

Cei care aplică pentru acest tip de joburi sunt tineri între 25 şi 30 de ani. 

Raluca Dumitra, director de marketing: Segmentul entry level este şi cel în care se angajează cei mai mulţi, tocmai pentru că atât România, cât şi întreaga Europa se confruntă cu un eficit fantasctic de talente, motv pentru care cele mai multe companii îşi iau acestă misiune de a face training cu ei, de a îi creşte de la zero. 

Bineînţeles, nu toţi românii vor joburi remote în străinătate. Unii pleacă definitiv, iar asta este o altă problemă. 

Petru Păcuraru, trainer: Dacă ne uităm la forţa de muncă necalificată, aceasta tinde să fie înlocuită de persoane care vin din alte ţări în România, iar forţa de muncă care tinde să se califice îşi doreşte să iasă din România. 

Majoritatea românilor pleacă la muncă în Germania. Ceilalţi aleg Olanda, Franța, Belgia, Marea Britanie, Irlanda şi Danemarca.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Zeci de mii de tineri au aplicat pentru joburi din afara României fără a pleca din țară. Salariile sunt și de 4 ori mai mari