Antena Meniu Search
x

Guvernul, dispus la noi concesii în privinţa modificării Codului Fiscal. HORECA va putea decide ce impozit plăteşte - surse

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a convocat, luni, la Palatul Victoria, o serie de consultări privind măsurile fiscale propuse prin actul normativ pus în dezbatere pe site-ul Ministerului Finanţelor. Potrivit surselor Observator, Guvernul este dispus să facă o serie de concesii, printre care eliminarea impozitului specific pentru HORECA.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 12.07.2022, 14:35

Guvernul, dispus la noi concesii în privinţa modificării Codului Fiscal
Guvernul, dispus la noi concesii în privinţa modificării Codului Fiscal - Gov.ro

Premierul Nicolae Ciucă a avut, luni, la Palatul Victoria, mai multe runde de consultări cu reprezentanţi ai mediului asociativ privind modificarea Codului fiscal iniţiată printr-un act normativ pus în dezbatere publică săptămâna trecută pe site-ul Ministerului Finanţelor, fiind făcute o serie de recomandări pentru îmbunătăţirea propunerilor.

Potrivit Guvernului, ”în cadrul celor patru întâlniri au fost aduse la cunoştinţă situaţii cu care reprezentanţii mediului de afaceri, ai patronatelor, sindicatelor şi autorităţilor publice se confruntă şi au fost propuse o serie de recomandări pentru îmbunătăţirea propunerilor privind modificarea Codrului Fiscal". ”Consultările vor continua, în următoarele zile, la nivel tehnic pentru a putea identifica cele mai bune soluţii de consolidare a cadrului de dezvoltare a economiei româneşti, pentru asigurarea unui mediu concurenţial adecvat şi a elimina inechităţile din sistemul fiscal”, se mai arată în comunicat.

Aproximativ cinci ore au stat la negocieri, faţă în faţă cu premierul Nicolae Ciucă şi cu ministrul Finanţelor Adrian Cîciu reprezentanţii oamenilor de afaceri ai patronatelor, dar şi primarii. Ei au cerut în primul rând să nu se aplice introducerea de noi taxe de la 1 august.

Este vorba de supraimpozitarea contractelor part-time, adică taxele şi impozitele să fie la nivelul salariului minim. În privinţa celor care lucrează în HORECA, ştim că tot de la 1 august ar fi trebuit să crească impozitul specific, iar reprezentanţii celor din Horeca au cerut premierului şi ministrului Finanţelor ca cei care au baruri, restaurante sau hoteluri să poată decide ei ce fel de impozit plătesc, adică unul specific sau unul pe cifra de afaceri de 1%.

Pe acelaşi subiect

Ce concesii e dispus să facă Guvernul după consultările cu mediul de afaceri

Conform surselor Observator, Guvernul ar fi dispus să renunţe la impozitul specific de la 1 ianuarie, iar HORECA să poată opta între impozit pe profit sau impozit pe cifra de afaceri.

În cazul impozitului pe proprietăţi, ar rămâne doar praguri minimale (0,1 la rezidentiale si 0,5 nerezidential - initial era 1% la nerezidential), dar nu pot fi mai mici decât cele în plată acum. Această măsură ar intra în vigoare de la 1 ianuarie.

O altă concesie ar fi aceea de a schimba şi impozitul la jocurile de noroc, aşa cum au cerut reprezentanţii companiilor: Câstigurile vor fi impozitate cu 40%, pentru o valoare mai mare de 66.750 lei şi va creşte şi taxa de autorizare pentru companii. Aceasta ar intra în vigoare de la 1 august.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri politice » Guvernul, dispus la noi concesii în privinţa modificării Codului Fiscal. HORECA va putea decide ce impozit plăteşte - surse