Încep lucrările la gazoductul de 500 de milioane de euro care va transporta gazele din mare. Va avea 300 de km şi va traversa trei judeţe
Încep lucrările pentru construcția unui gazoduct de 500 de milioane de euro care va transporta gazele din mare. Gazoductul Tuzla-Podişor este un obiectiv strategic şi va contribui semnificativ la creşterea securităţii în aprovizionarea cu gaze naturale a României, a declarat vicepremierul Marian Neacşu, citat de Agerpres. Acesta a participat, vineri, la Palatul Victoria, la ceremonia de semnare a ordinului de începere a lucrărilor la gazoductul Tuzla-Podişor.
"Apreciem că, prin semnarea ordinului de începere a lucrărilor pentru gazoductul Tuzla-Podişor, statul român, prin Transgaz, îşi îndeplineşte, practic, ultima obligaţie, legată de începerea exploatării gazelor naturale în perimetrele offshore ale Mării Negre. Acest proiect, care valorează aproximativ 500 de milioane de euro, este veriga esenţială care va face legătura între resursele de gaze naturale exploatate din perimetrul Neptun Deep şi coridorul BRUA. Astfel va fi asigurată posibilitatea transportului gazelor naturale prin interconectoarele existente. Cel mai important, însă, este că gazele exploatate de către OMV Petrom şi Romgaz în Marea Neagră vor putea ajunge în Sistemul naţional de transport şi, implicit, în fiecare localitate din România care are acces la reţeaua de gaze naturale", a explicat Marian Neacşu.
El a subliniat că gazoductul Tuzla-Podişor este un obiectiv strategic şi din altă perspectivă "Va putea transporta şi cele 15 miliarde de metri cubi de gaze naturale care vor ajunge în România din zona Mării Caspice prin terminalele aflate în Turcia şi Grecia. Este un obiectiv inclus pe lista de proiecte de interes comun a Uniunii Europene, finanţat prin Fondul de modernizare cu 85 de milioane de euro. Restul de finanţare se va asigura printr-un montaj financiar", a mai declarat Neacşu.
Prin acest gazoduct, a adăugat acesta, Transgaz va contribui semnificativ la creşterea securităţii în aprovizionarea cu gaze naturale a României, la diversificarea surselor de aprovizionare, la dezvoltarea social-economică a zonelor traversate. "Este un proiect cu impact socio-economic major, care va duce la apariţia de noi locuri de muncă atât în perioada de implementare a proiectului, cât şi în perioada de operare. (...) Va alimenta cu gaze circa 200.000 de locuitori şi sute de instituţii publice", a completat Neacşu.
Vicepremierul a reiterat faptul că securitatea energetică este o prioritate a acestei guvernări."Guvernul României a făcut şi va continua să facă paşi fermi în vederea îndeplinirii acestei priorităţi. De aceea, premierul şi toţi membrii Guvernului vor susţine în continuare şi toate celelalte investiţii necesare dezvoltării strategice sustenabile a infrastructurii naţionale de transport a gazelor naturale, a creşterii rolului României în sectorul energetic regional, european şi internaţional", a evidenţiat Neacşu.
- Olaf Scholz a refuzat să comenteze implicarea Ucrainei în atacurile asupra Nord Stream: "Datele serviciilor secrete...
- OMV Petrom anunţă cea mare descoperire de țiței și gaze din ultimele decenii. Unde se află resursele
- Ideea nebunească a UE. De ce vrea să stocheze gaze naturale în Ucraina pentru la iarnă, deşi e război în ţară
Gazoductul Tuzla-Podişor va avea 300 de kilometri şi va traversa trei judeţe
Proiectul constă în construcția unei conducte în lungime de peste 308 kilometri între Tuzla, locul de unde vor fi preluate la țărm gazele din Neptun Deep, și stația de comprimare Podișor din județul Giurgiu. Contractele de transport al gazelor pe noul gazoduct, între Transgaz și concesionarii OMV Petrom și Romgaz, au fost semnate în martie, după finalizarea cu succes a procedurii obligatorii angajante de rezervare de capacitate.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că îşi doreşte ca acest proiect să fie finalizat în grafic. "Este prima zi de mandat, primul eveniment public şi cred că nu putea fi un început mai bun pentru a recunoaşte importanţa acestei investiţii. De fapt, acest important proiect este despre obiectivele fundamentale pe care le-am setat şi pe care România le are în sectorul energetic. Pe de o parte vorbim despre investiţii, pe de altă parte vorbim despre securitate şi diversificare şi vorbim despre asumarea României ca lider regional în sectorul energetic. Avem toate ingredientele necesare. Şi domnule Sterian (directorul Transgaz - n.r.), împreună cu întreaga echipă Transgaz, vreau să vă felicit pentru acest bun început şi să vă doresc succes pentru finalizarea acestui proiect în grafic împreună cu antreprenorul general pentru că, dacă ne ţinem de treabă, cu siguranţă toţi românii vor avea de câştigat din asta", a afirmat Burduja.
El a adăugat că s-a lucrat mult pentru consolidarea infrastructurii de transport. "Ştiu că s-a muncit foarte mult pentru consolidarea infrastructurii de transport. Aţi finalizat cu succes gazoductul BRUA, gazoductul Ungheni-Chişinău, lucrările care permit tranzitul în regim de reverse-flow la toate punctele de interconectare şi coridorul Trans-balcanic. Şi iată că, după începerea exploatării gazelor naturale din perimetrele de mică adâncime de către Black Sea Oil and Gas, acum suntem la demararea lucrărilor pentru acest important gazoduct Tuzla-Podişor, care va permite într-adevăr ca aceste gaze exploatate de OMV-Petrom şi Romgaz din Marea Neagră să ajungă în sistemul naţional de transport. Salut conectarea la gazoductul BRUA, la sistemul naţional şi, evident, la sistemul european de transport", a arătat ministrul Energiei.
El a explicat că acest gazoduct va avea 300 de kilometri şi va traversa trei judeţe. "Este un proiect amplu: 300 de kilometri, 478 de milioane euro. Există o aplicaţie de finanţare nerambursabilă şi din Fondul pentru modernizare împreună cu alte cinci proiecte de infrastructură pentru transportul gazelor naturale. Va traversa judeţele Constanţa, Călăraşi, Giurgiu şi un număr mare de unităţi administrativ-teritoriale şi va face legătura între resursele considerabile pe care România le are în Marea Neagră şi Sistemul Naţional de Transport şi ne propunem şi aveţi toată susţinerea Ministerului Energiei pentru a continua efortul de extindere a conductelor magistrale astfel încât să permitem conectarea la reţele de gaz a cât mai multor localităţi. Aşadar, vorbim de o investiţie strategică, peste opt miliarde de metri cubi pe an vor ajunge în Sistemul Naţional de Transport, suplimentar faţă de volumele de care România dispune în prezent", a afirmat Burduja.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰