Începe nebunia creditelor în moneda americană, la fel ca la francul elvețian?

Publicat: 16.12.2016, 17:11.
Actualizat: 16.12.2016, 17:23

Dolarul a ajuns aproape de paritate cu euro. După șocul înfrângerii la prezidențiale a doamnei Clinton, sprijinită integral de Wall Street, Bursa din New York și moneda americană și-au revenit rapid. La o lună de la clarificarea victoriei lui Donald Trump, dolarul a atins maximul istoric, după ianuarie 2003, ajungînd la cotația 1,0386 față de euro.

Dolarul a ajuns aproape de paritate cu euro. După șocul înfrângerii la prezidențiale a doamnei Clinton, sprijinită integral de Wall Street, Bursa din New York și moneda americană și-au revenit rapid. La o lună de la clarificarea victoriei lui Donald Trump, dolarul a atins maximul istoric, după ianuarie 2003, ajungînd la cotația 1,0386 față de euro.

Cât va ține acest trend? Observatorii sunt unanimi că nu va fi un foc de paie epoca dolarului scump.

Federal Reserve a urcat recent dobânda de referință și, pentru 2017, sunt dați ca siguri încă doi pași înainte, astfel că aceasta va ajunge la 2,125 la sută. Nivelul este atractiv pentru deținerile de dolari; în plus, măsurile fiscale și economice ale noii administrații sunt de natură să fortifice moneda americană. Amnistia fiscală și repatrierea profiturilor, proiecte ale echipei Trump, pot readuce rapid în Statele Unite circa 1000 de miliarde de dolari. Potrivit băncii Citi, acum, 70 la sută din profiturile companiilor americane rămân în străinătate, dar o taxare promisă de sub 10 procente pentru repatriere ar face piața internă mai atractivă față de piețele financiare externe.

Europenii privesc cu îngrijorare că în doi ani moneda euro a ,,căzut” față de dolar de la 1,39 la 1,04. Publicația specializată în economie Les Echos are în vedere și partea plină a paharului, considerând că exporturile UE devin mai interesante pe piața americană.

Impactul creșterii dolarului se reflectă însă rapid pe piața petrolului, a metalelor și cerealelor unde prețurile se exprimă în această monedă.

Va intra și economia românească în trepidațiile provocate de creșterea dolarului?

Cursul anunțat de Banca Națională reflectă mișcările de pe marile piețe monetare dar ponderea redusă a creditelor în dolari nu pot deschide o criză a datoriilor în sistemul bancar. În plus, există o predictibilitate la dolar, care se va afla pe un trend ușor crescător cel puțin în 2017, și nu se va produce o fractură de curs similară francului elvețian. De asemenea, pe ansamblul pieței, creșterea valorii dolarului este parțial compensată de scăderea vigorii euro. Nu pot fi anticipate nici inițiative legislative care să transfere riscul valutar al creditelor de la debitor spre banci, eșecul acțiunii de conversie pentru franci elvețieni temperând elanurile de acest fel.

Conducerea BNR ESTIMEAZĂ CĂ O CRIZĂ DE SISTEM, care să provoace revenirea la recesiune NU POATE VENI DECÂT DIN EXTERIOR. Creșterea cursului la dolar nu este de această natură.

DAN CONSTANTIN

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri

Șapte studenți morți și mai mulți răniți, după ce s-au prăbușit cu balustrada de la etajul 4 al unei universități din Bolivia
1
Extern • pe 04.03 la 08:48

Imagini de groază surprinse la o universitate din Bolivia, pe holurile Facultății de Științe Economice, Financiare și Administrative. Șapte studenți au murit și mai mulți au fost răniți, după ce, în urma unei busculade, balustrada de care se sprijineau a cedat.

PARTENERI
Antonia și Alex Velea, acuzați că și-au ruinat căsniciile reciproc! Dezvăluirile artistului la Antena Stars: „Au vrut să ne distrugă”
spynews.ro
Când se va termina pandemia? Bill Gates dezvăluie care sunt primele țări care vor reveni la normalitate
gandul.ro
FOTO. Anamaria Prodan s-a pozat în vacanță și a primit mii de like-uri! Cea mai recentă apariție a vedetei
prosport.ro
Are 56 de ani, dar își petrece timpul cu o blondă tinerică. Prietenii nici nu-l mai recunosc! S-a îngrășat și nu-i mai pasă de nimic. Păcat de el!
redactia.ro
Horoscopul zilei de 7 martie 2021. Racii își pot întâlni sufletul pereche. Ce îți rezervă astrele
CaTine.ro
Dulce Maria face noi declarații despre relația cu foștii colegi din trupa RBD
tvhappy.ro
O femeie din Suceava a bătut feresetrele casei în cuie. De nedescris ce ținea într-o cameră! Imaginile
libertatea.ro
Sorana Cîrstea a oferit imaginea zilei în Franța
GSP
Prima reacţie a lui Ilie Năstase după ce Ioana a anunţat divorţul anului! Decizia incredibilă luată de Nasty
as.ro
ULTIMELE ȘTIRI
CITEȘTE PE A1.ro
Cine e mama și cine sunt fiicele din poza de mai jos? Puțini își dau seama
A1.RO
A fost trimisă acasă din cauza hainelor. Cum arată ținuta ce i-a făcut pe colegi să se simtă deloc confortabil
A1.RO

TV

Azi, pe Antena 1, Liviu şi Andrei se transformă în trupa Andre la Te cunosc de undeva!
TV • ieri la 17:00

Azi, pe Antena 1, Liviu şi Andrei se transformă în trupa Andre la Te cunosc de undeva!

Cea mai nouă gală Te cunosc de undeva!, difuzată sâmbătă, de la 20:00, la Antena 1 îi va pune pe toţi cei 11 concurenţi ai...

Observator de bine

Observator de bine, 5 martie, cu Francesca Simionescu
Observator de bine • pe 05.03 la 16:50
Video

Observator de bine, 5 martie 2021. Porţi biometrice pe Aeroportul Henri Coandă; Whatsapp introduce apeluri video şi pe desktop

Observator de bine, 5 martie 2021, prezentat de Francesca Simionescu.