Antena Meniu Search
x

Video Cu cât au ajuns să fie vândute roşiile şi brânza în pieţe. Oamenii mai cumpără doar de poftă: "Luăm după buget!"

Mâncarea noastra de bază vara, brânza cu roşii, nu mai e, ca altădată, şi varianta ieftină. Preţurile au crescut de la o lună la alta, aşa că mulţi cumpără acum doar de poftă. Comercianții vând brânza la suta de grame şi, deşi primele roşii româneşti au apărut demult, sunt şi pieţe în care ele costă încă 20 de lei kilogramul. 

Alin Stan
de Alin Stan

la 09.06.2023, 21:08

Vezi și

Brânza - la felie şi roşiile - la număr. Românii se uită de două ori şi cumpără o singură dată, cu măsură. Nu pentru că s-au dezvăţat de risipă, ci pentru că se sperie de preţuri. 

Pensionară: Mai puțin. La pensiile pe care le avem acum, de unde să cumpărăm mai mult? Luăm după buget. Mai la sută, mai la kilogram. 

Pensionar: Brânza este mai scumpă. Anul trecut luam brânza de capră la 35-40 de lei, acum este 50. Cumpăr mai puțin, o jumătate de kilogram. 

Cu cât se vând brânza şi roşiile

Pe acelaşi subiect

Un kilogram de roșii se vinde cu prețuri cuprinse între 8 și 20 de lei, în funcție de sortiment. Nici brânza nu este chilipir. Cea mai ieftină, cea de vacă, e între 25 și 35 de lei kilogramul. Nici muşterii şi nici negustorii nu sunt mulţumiţi. 

Alexandra, comerciant: În perioada aceasta, cea mai căutată brânză este cea proaspătă. Cașul. În cantități mici. La suta de grame, surprinzător, da. Merge foarte-foarte slab. Extrem de slab.

Experţii dau vina pe inflaţie şi spun că puterea de cumpărare a românilor a scăzut dramatic în ultimele 9 luni, când inflaţia a fost cu două cifre. 

Costel Stanciu, președinte Asociație de Alimente: În felul acesta se explică reducerea consumului prin realizarea unor cumpărături de ordinul sutelor de grame. Nu există consum. Producătorii nu au cum să scadă prețul pentru că nu-și recuperează cheltuielile. 

Cea mai căutată reţetă în restaurante

În restaurante, salata de roșii cu brânză rămâne cea mai căutată. 

Florin, bucătar: O să vă prepar o salată caprese care este perfectă pentru vară. Este răcoritoarte, sațioasă. Aceasta este mai modernism, așa, dar la bază tot roșii cu brânză este. Îi punem puțin ulei de măsline. Când încep terasele, de când începe vara, se comandă din ce în ce mai mult. 

Conform datelor Institutului Național de Statistică, brânza este cu peste 28% mai scumpă decât anul trecut, în timp ce legumele costă cu 26% mai mult. Specialiștii apreciază că prețurile vor scadea abia din toamnă, când şi inflaţia ar trebui să coboare sub 10%. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » Cu cât au ajuns să fie vândute roşiile şi brânza în pieţe. Oamenii mai cumpără doar de poftă: "Luăm după buget!"