Antena Meniu Search
x

Video Inflația pare să fi intrat pe un trend descendent, însă prețurile alimentelor cresc în continuare. Previziunile BNR

Deşi încă nu se vede când vine vorba de preţuri, inflaţia pare să fie intrat pe un trend descendent. Azi, Institutul Naţional de Statistică ar trebui să publice datele oficiale despre inflaţia pe luna aprilie. În martie, INS anunţase că inflaţia a scăzut la 14,53% de la 15,5%, cât fusese în luna februarie. Chiar şi aşa, preţurile au continuat să crească. Mărfurile alimentare s-au scumpit cu peste 21%, cele nealimentare cu 11%, iar serviciile cu peste 10%. Banca Naţională a României a revizuit în scădere la 7% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează că abia la sfârşitul anului viitor ar putea ajunge la 4,2%. 

de Redactia Observator

la 12.05.2023, 09:01

Vezi și

BNR vede inflaţia în scădere la o cifră în T3/2023 şi încetinirea modestă a economiei. Menţine dobânda-cheie la 7%.

Perspectiva continuării scăderii inflaţiei anuale pe o traiectorie aproape similară celei previzionate anterior, până la nivelul de o cifră în trimestrul al treilea (T3), în timp ce creşterea economiei încetineşte modest în T1 şi T2 din 2023 după creşterea peste aşteptări din T4/2022, iar creditarea şi-a mai temperat descreşterea, au determinat boardul BNR, condus de guvernatorul Mugur Isărescu, să menţină dobânda-cheie la 7% la cea de-a patra şedinţă de politică monetară din acest an, scrie ZF, potrivit Mediafax.

Rata anuală a inflației a scăzut în martie 2023

Analiştii anticipau menţinerea ratei-cheie la 7% şi în luna mai, ca şi în aprilie şi februarie, după ce în ianuarie rata-cheie a fost majorată la 7%, după opt creşteri operate în 2022. Rata anuală a inflaţiei a scăzut semnificativ în martie 2023, coborând la 14,5%, de la 15,5% în februarie, în principal pe fondul diminuării preţului combustibililor. "Rata anuală a inflaţiei va continua probabil să scadă pe o traiectorie aproape similară celei previzionate anterior, coborând la nivelul de o cifră în T3/ 2023 şi în proximitatea intervalului ţintei la finele orizontului proiecţiei", a transmis BNR.

Dobânzile mari sunt instrumentul băncilor centrale pentru a tempera inflaţia, dar înseamnă şi credit mai scump, consum încetinit şi frânare a creşterii economice. Cele mai recente date şi analize indică o încetinire modestă a creşterii economiei în T1 şi T2 din 2023, implicând o decelerare uşoară a acesteia în primele trei luni ale anului curent faţă de perioada similară din 2022, conform evaluărilor BNR.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Inflația pare să fi intrat pe un trend descendent, însă prețurile alimentelor cresc în continuare. Previziunile BNR