Inflația din Zona Euro a crescut la 7% în aprilie. BCE decide joi o nouă majorare a dobânzilor de referinţă
Inflația în Zona Euro a crescut la 7% în aprilie, după cinci luni de scăderi consecutive. Cu toate astea, inflaţia de bază (core inflation) a scăzut surprinzător la 7,3%, de la 7,5% în martie. Banca Centrală Europeană (BCE) ar urma să decidă joi o nouă majorare a dobânzilor de referinţă, dar aceasta ar putea fi una mai modestă.
Rata anuală a inflaţiei în zona euro a revenit pe creştere în luna aprilie, după cinci luni de scădere consecutivă, însă inflaţia de bază (core) a scăzut în mod surprinzător, ceea ce conferă noi argumente pentru oficialii Băncii Centrale Europene să opteze pentru o majorare mai modestă a costului creditului la reuniunea lor de joi, relatează Reuters.
Potrivit unei estimări preliminare publicate marţi de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 7% în luna aprilie 2023, de la un nivel de 6,9% înregistrat în luna martie. Cifra anunţată de Eurostat este uşor peste estimările analiştilor, care mizau pe o stagnare a inflaţiei la 6,9%.
Inflaţia de bază a scăzut în aprilie în Zona Euro
Pe de altă parte, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut în mod suprinzător până la 7,3% în aprilie, de la 7,5% în martie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
- FMI: Inflația este cel mai mare motiv de îngrijorare pentru Europa. Fondul Monetar cere BCE să crească dobânzile...
- Inflația în zona euro continuă să fie ridicată. BCE ar putea crește pentru a șaptea oară dobânda de...
- Eurostat: România este printre țările din Uniunea Europeană care au înregistrat o scădere a inflației în luna...
Similar, un alt indicator care, pe lângă preţurile la energie şi alimente, exclude şi preţurile la ţigări şi alcool, a scăzut şi el până la 5,6%, de la 5,7% în luna martie. Aceasta este o veste bună pentru BCE, în condiţiile în care preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au înregistrat un avans de 13,6%, o încetinire semnificativă faţă de un avans de 15,5% în luna martie, ceea ce sugerează că mult aşteptata scădere a preţurilor la alimente pare să aibă loc în sfârşit.
BCE ar putea decide joi o majorare mai modestă a a dobânzilor de referinţă
Toate aceste date ar urma să încurajeze Banca Centrală Europeană (BCE) să decidă joi o nouă majorare a dobânzilor de referinţă. Însă o parte din oficialii BCE, inclusiv guvernatorul Băncii Franţei, Francois Villeroy de Galhau au pledat pentru o majorare mai modestă a costului creditului la şedinţa de luna aceasta, pe motiv că BCE a majorat suficient de mult costul creditului pentru a restricţiona activitatea economică. Instituţia cu sediul la Frankfurt a majorat dobânzile cu cel puţin 50 de puncte de bază la fiecare din ultimele şase reuniuni de politică monetară.
Creşterea dobânzilor de politică monetară de către BCE duce automat la majorarea costurilor la care se împrumută companiile şi guvernele şi generează îngrijorări că lupta împotriva inflaţiei va afecta creşterea economică.
Fondul Monetar Internaţional a cerut la finalul lunii aprilie Băncii Centrale Europene să continue majorarea dobânzilor până la mijlocul anului viitor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰