Antena Meniu Search
x

Klaus Iohannis: Avem o creștere economică peste așteptări. Trebuie să turăm motoarele în cât mai multe sectoare

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, un mesaj în cadrul celei de a X-a ediţii a Romanian Business Leaders Summit, în care afirmă că este nevoie de investiţii pentru ca economia naţională să meargă înainte cu motoarele turate în cât mai multe sectoare, precum infrastructura, energia, agricultura şi industria, potrivit Agerpres

de Redactia Observator

la 18.05.2022, 12:33

Klaus Iohannis: Avem o creștere economică peste așteptări. Trebuie să turăm motoarele în cât mai multe sectoare
Klaus Iohannis - Inquam Photos / George Călin

"Pandemia de COVID-19, criza energetică şi, mai nou, războiul din vecinătatea ţării noastre au determinat şi o reevaluare a direcţiei şi viziunii de alocare a resurselor, de la un orizont pe termen scurt la perspective sustenabile pe termen mediu şi lung. Soluţia sustenabilă vizează mobilizarea masivă a investiţiilor din fonduri europene şi resurse naţionale. Astfel, provocarea esenţială constă în implementarea accelerată a investiţiilor, la standarde de calitate şi cu efecte de antrenare pe termen lung.

Numai aşa putem simţi beneficiile unei politici pro-investiţii, deja asumată de Guvern prin prevederile bugetare de aproape 7% din PIB pentru investiţii. Trebuie să investim pentru ca economia naţională să meargă înainte cu motoarele turate în cât mai multe sectoare, precum infrastructura, energia, agricultura şi industria, chiar dacă nu toate resursele investite astăzi vor avea rezultate vizibile imediat, ci mai degrabă pe termen mediu şi lung", a afirmat şeful statului în mesajul care a fost prezentat de consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu.

Klaus Iohannis: Trebuie să investim pentru ca economia să meargă înainte cu motoarele turate în cât mai multe sectoare

Iohannis şi-a exprimat încrederea că pachetul de măsuri economice şi sociale, anunţat recent de Guvern, va reuşi să concilieze protecţia categoriilor sociale vulnerabile şi susţinerea pro-activă a mediului de afaceri cu exigenţele de stabilitate financiară şi bugetară. "În acest sens, trebuie să dăm dovadă de realism şi pragmatism şi să ne pregătim, totodată, pentru o nouă "normalitate", atunci când măsurile de intervenţie îşi vor fi încetat aplicabilitatea", a adăugat Iohannis.

Pe acelaşi subiect

În opinia preşedintelui, este încurajatoare creşterea economică de pe trimestrul I al anului, peste aşteptări în raport cu prognozele. "Ştim însă că deficitele externe continuă să se adâncească, iar datoria publică va fi afectată de avansul semnificativ al dobânzilor. Totodată, dinamica ascendentă a inflaţiei, care s-a apropiat de 14%, necesită un management extrem de riguros şi prudent din partea autorităţilor de resort, în direcţia stabilităţii monetare şi a echilibrelor macroeconomice, absolut necesare.

Doar printr-o abordare chibzuită şi echilibrată vom reuşi să atenuăm fragilităţile perioadei actuale, să protejăm categoriile sociale vulnerabile, dar să şi răspundem, în acelaşi timp, provocărilor viitorului în privinţa tranziţiei digitale şi tranziţiei verzi. Inevitabil, digital şi verde înseamnă regândirea şi reaşezarea realităţilor economice pe noi coordonate, de unde rezultă, totodată, şi o invitaţie spre inovare şi deschidere către noi oportunităţi de dezvoltare a afacerilor", a arătat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a subliniat importanţa continuării implicării mediului de afaceri în procesul de reforme structurale şi tranziţie verde şi digitală.

"Vă încurajez să accesaţi fondurile europene, în special cele din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, dedicate dezvoltării afacerilor, accelerării digitalizării, tranziţiei verzi şi infrastructurii energetice. Absorbţia accelerată a unui volum fără precedent de fonduri europene, prin implementarea adecvată a proiectelor de investiţii, necesită un mediu de afaceri robust, dinamic şi competitiv, care să facă faţă provocărilor cantitative şi calitative cu care ne confruntăm", a transmis el.

Klaus Iohannis: Securitatea energetică şi atingerea ţintelor verzi nu reprezintă obiective fără sacrificii

Klaus Iohannis a menţionat, de asemenea, că perioada pe care o traversăm se află încă sub semnul incertitudinii şi aduce noi provocări de ordin economic şi social, inclusiv la nivel european.

"Pe fondul crizei energetice resimţite de toate statele membre, Uniunea este în situaţia de a identifica soluţii de avarie şi de a accelera atingerea obiectivului Pactului Verde European. În ciuda politicii de susţinere a energiilor regenerabile şi de creştere a ponderii acestora în mixurile energetice ale statelor membre, situaţia actuală a confirmat perpetuarea în timp a unei dependenţe energetice critice faţă de Rusia.

Trebuie să fim conştienţi că securitatea energetică şi atingerea ţintelor verzi nu reprezintă obiective fără sacrificii, ci schimbări şi costuri pe care merită să ni le asumăm. Este însă necesară armonizarea tranziţiei verzi cu obiectivele noastre din domeniul securităţii energetice, pentru valorificarea cât mai bună a resurselor strategice şi a competenţelor de care noi dispunem", a afirmat şeful statului.

Preşedintele i-a invitat pe reprezentanţii mediului de afaceri să reflecteze la ideea reinventării mişcării patronale, pentru modernizarea, consolidarea şi creşterea acesteia. "Avem nevoie de suflu proaspăt şi de leadership autentic, nu numai în administraţia publică, ci şi în comunitatea românească de business", a subliniat Klaus Iohannis. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » Klaus Iohannis: Avem o creștere economică peste așteptări. Trebuie să turăm motoarele în cât mai multe sectoare