Antena Meniu Search
x

Video Leguma pe care fermierii români preferă să o dea la export decât să o vândă în țară. În piețe kilogramul se vinde chiar și cu 5 lei

Avem cartofi, dar mai mult pentru export. E singura şansă a fermierilor români să supravieţuiască în lupta cu importurile. Asta pentru că românii preferă să cumpere cartofi mai ieftini, aduşi din Polonia. Anul trecut, am importat masiv, deşi suntem pe primele locuri în topul ţărilor producătoare, iar preţurile au tot crescut. Iată de ce cartofii nu mai sunt mâncarea săracului! 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 13.10.2023, 21:35

Vezi și

În zona în care cartoful este rege, producătorii fluieră a pagubă. A fost un an secetos, astfel că fermierii încearcă să scoată măcar o parte din banii pe care i-au băgat în culturi. 

"Se cere un leu şi 50 de bani ca preţ de bază, dar oferta este până la un leu şi 30. Preţul oferit sub un leu 50 aduce pagubă producătorului, pentru că sub un leu 50 nu e rentabil să faci producţie."

"Chiar dacă am vândut cu un preţ superior, fără insecticide, fără fitofarmaceutice, am pierdut un leu pe kilogram."

Importurile, o problemă pentru producătorii locali

Pe acelaşi subiect

Importurile dăunează grav producătorilor locali. Cartofii din Polonia le iau faţa celor autohtoni. La vamă, ajung  cu preţul de un leu şi 70 de bani lpe kilogram, iar pe tarabe se vând mai ieftin decât cei româneşti

"Cartoful polonez ajunge să se vândă în piaţă cu doi lei, cel puţin, dar chiar şi cu 3 sau 4 lei. La producător nu vrea nimeni să dea preţul normal ca să crească şi producătorul."

Mădălina Chițac, reporter Observator: "În pieţe, preţul pentru un kilogram de cartofi este între 3,5 şi 5 lei. Asta în funcţie de sortiment şi de dimensiunea acestora. Oricum, cartofii s-au tot scumpit în ultima perioadă. Dacă ne raportăm la anul 2022, vorbim despre o creştere de preţ de 13 procente."

"5 lei kg. Adică un euro pe kg. Faţă de anul trecut, clar sunt preţurile mai mari. Dar acum probabil şi la ei s-au scumpit multe din agricultură." 

"Cei care vin şi cumpără de la ţărani. Şi se ajunge aici, la a cincea mână. Şi oamenii din piaţă trebuie să câştige şi ei." 

Prin urmare, singura şansă pentru fermierii români rămâne exportul. 

"Acum trei, patru, cinci săptămâni am vândut." 

"Unde aţi vândut?"

"Am vândut în Catalonia, în peninsula Iberică. Cel mai ieftin şi rapid a fost transportat cu containere frigorifice cu autovehiculul până la aeroport şi de la aeroport cu avionul."

Anul trecut, România a exportat cartofi de peste 3 milioane de euro şi a importat de aproape 60 de milioane de euro, con­form datelor de la INS. România se află pe locul 9 în Uniunea Europeană în topul producătorilor de cartofi cu o producţie de peste 1,2 milioa­ne de tone de cartofi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri economice » Leguma pe care fermierii români preferă să o dea la export decât să o vândă în țară. În piețe kilogramul se vinde chiar și cu 5 lei