Antena Meniu Search
x

Video Leguma românească înviată genetic la 100 de ani de la dispariţie. Cercetătorii din Buzău au dat lovitura

Unul dintre cele mai vechi soiuri de varză din România a fost readus la viaţă, după ce dispăruse, asediat de importuri. Cercetătorii din Buzău au făcut o adevărată arheologie genetică până au reuşit să recreeze o legumă cu aceleaşi calităţi ca acum 100 de ani. Mândri de Licurişca - cum se numeşte soiul, inginerii o recomandă mai ales pentru murături

de Adrian Bonciu

la 19.11.2023, 19:51

Vezi și

Soiul de varză readus la viaţă are frunze subţiri şi fine, numai bune pentru sarmale sau murat. Cercetătorii Băncii de Resurse Genetice Vegetale din Buzău au lucrat 20 de ani până au reuşit să îi dea de urmă în negura trecutului. "Ăsta e arborele ei genealogic... Ea stă la baza multor populaţii locale, care au apărut după 1950. Aşa arată căpăţâna în secţiune", spun cercetătorii.

Au dat lovitura cu varza românească

Varza Licurişca a fost şi vedeta Congresului Mondial al Horticultorilor din Franţa. Savanţi din toată lumea au rămas impresionaţi de reuşita românilor.

"A fost un parcurs destul de lung, timp în care am studiat peste 26 de provenienţe locale de varză, atât din România, cât şi din Bulgaria şi vecinătate. Am restaurat şi stabilit identitatea şi tipicitatea soiului Licurişca", povesteşte Bianca Zamfir, cercetătoare.

Pe acelaşi subiect

Medalie de aur pentru soiul Licurişca

Reînvierea soiului de varză de acum 100 de ani a fost răsplătită cu o medalie de aur anul acesta, la Salonul Inovării și Cercetării. Licurişca a fost una dintre cele 280 de cercetări prezentate de experţi din România, Polonia, Germania, Arabia Saudită sau Thailanda. 

"Rezultatele au fost apreciate pentru că am reuşit să restaurăm caracteristicile. Vorbim de un soi valoros, de un soi distinct, diferit care merită reintrodus în cultură. Este foarte bine aclimatizat la condiţiile predoclimatice a ţării noastre", a declarat Costel Vînătoru, director Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău.

Soiul de varză Licurişca va fi omologat anul viitor şi va putea putea fi cultivat din nou. Iar seminţele lui vor rămâne pentru totdeauna în tezaurul Băncii de Resurse Genetice de la Buzău.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Leguma românească înviată genetic la 100 de ani de la dispariţie. Cercetătorii din Buzău au dat lovitura