Antena Meniu Search
x

Video Legumele româneşti, de 3 ori mai scumpe anul acesta. Agricultorii sunt deznădăjduiţi: "Nu cred ca voi mai continua. O să plec în străinătate"

Salatele de primăvară cu roşii, castraveţi şi ardei, pe care abia aşteptăm să le punem pe masă vor fi mai scumpe. Vremea capricioasă din ultima perioadă a dat peste cap socotelile fermierilor care au fost nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunarele pentru a-şi încălzi solariile. Ca să nu iasă în pierdere, agricultorii anunţă scumpiri. Vom plăti şi de trei ori mai mult pentru trufandalele româneşti faţă de anul trecut.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 01.04.2023, 19:46

Vezi și

Primele roşii româneşti vor ajunge în pieţe la mijlocul lunii mai. Dar vor fi mai scumpe decât anticipau fermierii în urmă cu o lună. Pentru că, spun ei, temperaturile mici din ultima perioadă au însemnat cheltuieli mari cu încălzirea solariilor. "Toata noaptea, din ora-n ora, venim bagam pe foc carbuni, lemne, ce pot sa tin o temperatura constanta la 20 de grade. Incalzirea a ajuns... pana acum undeva la 4000 de lei", a declarat Sorin Vancea - fermier. Plantele care au degerat pe timpul noptii din cauza temperaturilor foarte scazute au fost inlocuite. Numai in acest solar vorbim de o pierdere de 40%.

Fermierii spun că trufandalele româneşti vor fi mai scumpe cu 30% decât legumele de import

Cele mai afectate au fost culturile de roșii, ardei graşi şi capia. Cum pierderile trebuie compensate, agricultorii spun că sunt nevoiţi să ceară mai mulţi bani la vânzarea recoltei. Legumele ar putea costa de trei ori mai mult decât anul trecut. "Abia reuseam sa le dau cu 2 lei kg. Cand o sa inceapa ale mele, presupun undeva minim la 6 lei", a declarat Sorin Vancea - fermier.

Constantin și Margareta fac agricultură de o viață. Acum, au 5 solarii întinse pe 2000 de metri pătraţi. Iar sezonul acesta au cheltuit peste 30.000 de lei pentru a-şi proteja plantele de frig. "Am luat un praf bio care e pentru anti stresul plantei, anti frig si anti boli. Pe 10 plicuri d-astea am dat 1500 de lei. Daca nu le ajuti... cu frigul asta cadeau. Mureau.  Folia termica e cea mai importanta. pentru ca imi dubleaza temperatura de afara", a declarat Constantin Georgescu - fermier. Însă pentru unii cultivatori, provocările vremii par din ce în ce mai greu de dus. Aşa că anul acesta pare decisiv.

"Saptamana trecuta, din cauza furtunii, s-a dus folia de pe un solar, de pe celalalt inca putin... Alte costuri. Cred ca o sa renunt, sa plec din nou in strainatate. Nu cred ca voi mai continua", a declarat Sorin Vancea - fermier. Fermierii spun că trufandalele româneşti vor fi mai scumpe cu 30% decât legumele de import.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » Legumele româneşti, de 3 ori mai scumpe anul acesta. Agricultorii sunt deznădăjduiţi: "Nu cred ca voi mai continua. O să plec în străinătate"