Antena Meniu Search
x

Libia și-a redus la minim producția de petrol și gaze. Primele efecte se resimt deja la nivel global

Producția de țiței a Libiei s-a oprit aproape pe deplin, asta pe fondul unei crize profunde care a dus la oprirea activității în majoritatea câmpurilor petrolifere și porturilor. Bloomberg îl citează pe Mohamed Oun, ministrul de resort, care explică faptul că producția medie a scăzut de la 1,2 milioane de barili la doar 100.000.Scăderea ofertei va complica și mai mult situația de pe piața globală care a înregistrat o creștere a prețurilor la țiței de peste 50% în acest an, la aproximativ 120 de dolari pe baril. Primele efecte se resimt deja, traderii anunță deja o creștere a prețurilor de tranzacționare pentru petrolul din Marea Nordului, de o calitate similară celui libian.

de Adrian Popovici

la 14.06.2022, 14:55

Producția de petrol din Libia are de suferit din cauza protestelor organizate de diferitele facțiuni.
Producția de petrol a Libiei a scăzut de la 1,2 milioane la doar 100.000 de barili pe zi. - Profimedia

"Aproape toate activitățile de producție a petrolului și gazelor din estul Libiei sunt închise", a spus Oun. "În sud-vest, câmpul Wafa, cu 40.000 de barili pe zi, este singurul în care producția continuă", a adăugat ministrul.

Ultima scădere a producției vine după ce protestatarii au forțat muncitorii să închidă porturile petroliere din est, Es Sider și Ras Lanuf. Libia a exportat aproximativ 380,000 de barili pe zi de țiței din cele două instalații în luna mai, potrivit datelor de Bloomberg. Muncitorii de la Hariga, al doilea cel mai mare port, au fost, de asemenea, forțați să oprească operațiunile. Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care câmpul Sarir cu o producție de 125,000 de barili pe zi, a fost complet închis, după cum au declarat luni două persoane familiarizate cu situația.

"Riscul unui conflict pe scară largă rămâne ridicat", a declarat Francois Conradie, economist politic al Oxford Economics Africa. Chiar dacă nu va exista o creștere a tensiunilor din această țară, industria petrolieră va rămâne pradă interferențelor din partea oamenilor puternici.

Instabilitatea politică afectează producția petrolieră

Pe acelaşi subiect

Libia a fost împotmolită în conflicte de la moartea lui Muammar al Gaddafi în 2011. Iar acum se confruntă cu o dispută între politicienii rivali, prim-ministrul Abdul Hamid Dbeibah se opune cererilor unor parlamentari de a demisiona după ce l-au declarat pe fostul ministru de interne Fathi Bashagha premier în februarie. Acesta a înființat un nou guvern în orașul Sirte, în urma ciocnirilor de la Tripoli, capitala, între milițiile loiale lui și cele care îl susține pe Dbeibah.

Autoritățile din Libia au încercat să organizeze alegeri prezidențiale în decembrie, dar scrutinul a fost amânat cu doar câteva zile înainte, o lovitură pentru eforturile de pace. Instalațiile petroliere, care au avut probleme în menținerea producției, au fost ținta protestelor din ultimele luni.

Deși țara este scutită de sistemul de cote de producție al OPEC, scăderea masivă a ofertei sale încă alimentează problemele grupului. OPEC și aliații săi nu au reușit să-și atingă obiectivele de producție în ultimele luni, ceea ce a alimentat o creștere constantă a prețurilor la pompă.

Săptămâna trecută, ministrul energiei din Emiratele Arabe Unite, Suhail al-Mazrouei, a avertizat că prețul petrolului încă nu a atins maximul. El a subliniat că această situație are loc o revenire a cererii din China, asta pe fondul ridicării restricțiilor legate de coronavirus, împreună cu constrângerile legate de ofertă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Libia și-a redus la minim producția de petrol și gaze. Primele efecte se resimt deja la nivel global