Antena Meniu Search
x

Video Lovitura primită de tot mai mulţi antreprenori. Jaber are o afacere în Capitală şi se teme că-şi va pierde clienţii: "E neîndreptăţit"

Cu sau zahăr, este întrebarea pe care o primim când comandăm cafea sau ceai. Statul se grăbeşte să răspundă în locul nostru. Potrivit legii, cafeaua şi ceaiul intră în categoria băuturilor dulci şi trebuie taxate cu TVA de 19%, în loc de 9% cât are HORECA. Antreprenorii se revoltă şi spun că majorarea nu este justificată. 

Ingrid Tîrziu
de Ingrid Tîrziu

la 24.07.2023, 20:25

Vezi și

În ceainăria lui Jaber Kanan, băuturile sunt naturale şi fără zahăr. Chiar şi aşa, proprietarul ar putea fi obligat să crească preţurile cu 10%.

Jaber Kanan, patron ceainărie: Sunt ceaiuri naturale şi n-au cum să fie cu zahăr. De exemplu, ceaiul acesta  se poate consuma şi rece şi cald, nu este recomandat la niciun fel de ceai să fie cu zahăr. Probabil că e nevoie de mărirea taxelor, că alta explicaţie justificativă nu văd. O consider cât de cât neîndreptăţit.

Mulţi bucureşteni se gândesc să mai rărească ceaiurile sau cafelele băute în oraş. Scumpirile în lanţ le taie pofta.

Mulţi bucureşteni se gândesc să mai rărească ceaiurile sau cafelele băute în oraş

Pe acelaşi subiect

Ingrid Tîrziu, reporter Observator: Această cafea costa anul trecut 13 lei. În urma scumpirilor din piaţă la materiile prime, a ajuns să coste acum 17 lei, cu un TVA de 9%. Dacă TVA-ul va ajunge la 19%, aceeaşi cafea va costa în toamna acestui an adică cu o treime mai mult decât anul trecut.

Femeie: Eu sunt consumatoare de cafea şi de ceai şi oricum m-ar afecta într-un mod negativ. Probabil că voi consuma mai puţin din pricina faptului că-s mai scumpe.

Fiscul şi Ministerul Finanțelor spun că ceaiul şi cafeaua trebuie să aibă TVA de 19%, cum au băuturile îmbuteliate cu zahăr, de la 1 ianuarie. Jucătorii din piaţa au păstrat până recent nivelul TVA la 9%. Abia la începutul lunii autorităţile i-au anunţat ce cotă trebuie să aplice.

Gabriel Biris, consultant fiscal: Legiuitorul trebuie să se asigure că atunci când contribuabilul citeşte o lege sau o ordonaţă, o normă, nu există două tipuri de interpretări. Există o singură interpretare, clară, în aşa fel încât fiecare ştie ce are de făcut: contrubuabilul ştie ce are de plătit, ANAF-ul ştie ce are de controlat.

Ministrul Finanţelor anunţă că TVA-ul mărit pentru cafea şi ceai nu se va aplica retroactiv.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Lovitura primită de tot mai mulţi antreprenori. Jaber are o afacere în Capitală şi se teme că-şi va pierde clienţii: "E neîndreptăţit"