Antena Meniu Search
x

Video Majorarea pensiilor românilor cu 40%, constituțională. Florin Cîțu: România nu își permite acest lucru

Premierul dă asigurări că şi anul acesta pensiile vor creşte, dar majorarea nu va ajunge la 40%, aşa cum a decis Parlamentul anul trecut. Reacţia vine după decizia Curtii Constitutionale potrivit căreia majorarea pensiilor cu 40 de procente este constituţională. Proiectul urmează să meargă acum la preşedintele Klaus Iohannis. 

de Larisa Bernaschi

la 13.01.2021, 19:31

Vezi și
  • Premierul Florin Cîţu a spus că nu există bani în bugetul de stat pentru o astfel de creştere
  • Proiectul de lege urmează să ajungă pe masa preşedintelui Klaus Iohannis

Curtea Constituţională a României a decis miercuri că majorarea cu încă 26% a punctului de pensie este una constitutionala. Însă este greu de crezut că se va întâmpla acest lucru având în vedere că premierul Florin Cîţu a spus foarte clar că nu există bani în bugetul de stat pentru o astfel de creştere.

Majorarea cu 14% a pensiilor de anul trecut înseamnă un efort bugetar de 9 miliarde de lei anul acesta, iar impactul ar fi mult mai mare dacă pensiile ar creşte cu încă 26%. 

Cum ar putea creşte pensiile românilor?

Proiectul de lege urmează să ajungă pe masa preşedintelui Klaus Iohannis, care cel mai probabil va cere reexaminarea către Parlament, astfel încât proiectul va ajunge din nou pe masa senatorilor şi al deputaţilor, acolo unde de această dată PNL, alături de USR şi UDMR, deţine majoritatea.

Florin Cîţu a mai precizat faptul că există deja un calendar privind majorarea pensiilor. Potrivit unor surse politice ar fi o majorare pentru pensii anul acesta prevăzută în bugetul de stat, însă cu doar 8% de la 1 septembrie.

Florin Cîţu, reacţie după decizia CCR

Premierul Florin Cîţu a comentat decizia CCR spunând că „România nu şi-a permis anul trecut. Nu îşi permite nici în 2021 acest lucru” (n.r. să mărească pensiile).

Citește și:

Şeful Executivului a adăugat că preşedintele Klaus Iohannis poate fie să promulge legea, fie să o retrimită în Parlament pentru reexaminare.

Guvernul precedent şi coaliţia şi-au asumat un calendar de creştere a pensiilor, vom creşte pensiile, dar pe calendarul pe care noi ni l-am asumat. E o creştere a punctului de pensie în condiţiile economice actuale. Eu vreau să vă aduc aminte că anul trecut nu au fost multe ţări care au crescut pensiile, noi le-am crescut cu 14%. Acel 14% înseamnă efort suplimentar anul acesta de 9 miliarde de lei, deci creşterea de anul trecut înseamnă în plus 9 miliarde de lei anul acesta, adică două miliarde de euro.

Mai mult, România, anul trecut, a fost ţara care a crescut salariile în sectorul bugetar - şi am fost cel care a spus să nu se întâmple nimic cu salariile în sectorul bugetar anul trecut - cu aproape 8%, în timp ce media în UE a fost sub 3% sau în jur de 3%, 2,9%. Deci, eforturile făcute anul trecut au fost foarte mari şi se văd şi anul acesta. Creşterile de anul trecut se susţin şi anul acesta. Deci, nu este nicio problemă”, a afirmat Florin Cîţu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Majorarea pensiilor românilor cu 40%, constituțională. Florin Cîțu: România nu își permite acest lucru