Antena Meniu Search
x

Marea Britanie a ieșit din recesiune. Creștere neașteptată de 0,6% a PIB-ului în primul trimestru

Marea Britanie a ieșit din recesiune. Produsul intern brut a înregistrat o creștere neașteptată de 0,6% în primul trimestru al anului. Este o veste bună pentru pentru conservatori, înaintea alegerilor.

de Redactia Observator

la 10.05.2024, 13:05

Marea Britanie a ieșit din recesiune. Creștere neașteptată de 0,6% a PIB-ului în primul trimestru
Marea Britanie a ieșit din recesiune. Creștere neașteptată de 0,6% a PIB-ului în primul trimestru - Profimedia

Economia britanică a înregistrat o creştere peste aşteptări în primul trimestru din 2024, încheind perioada de recesiune în care a intrat în a doua jumătate a anului trecut, arată datele publicate vineri de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), transmit DPA şi Reuters.

Economia britanică a ieşit din recesiune în primul trimestru din 2024

PIB-ul Regatului Unit a crescut cu 0,6% în primele trei luni din acest an, cel mai solid ritm de creştere din trimestrul patru din 2021, şi după un declin de 0,3% în ultimele trei luni din 2023. Analiştii se aşteptau la un avans de 0,4% în primul trimestru din 2024.

Banca Angliei (BoE), care a decis joi să menţină dobânda de politică monetară la 5,25%, la cel mai ridicat nivel începând din 2008, prognoza o expansiune de 0,4% a economiei britanice în primul trimestru din 2024, şi un avans de 0,2% în perioada aprilie-iunie 2024.

În martie, comparativ cu luna precedentă, PIB-ul Regatului Unit a crescut cu 0,4%, mai rapid decât estimau analiştii, respectiv 0,1%. Totuşi, Marea Britanie rămâne una din ţările cu cea mai lentă redresare în urma pandemiei. La finalul primului trimestru din 2024, economia era cu doar 1,7% peste nivelul din 2019.

"După două trimestre de scădere, economia britanică a revenit pe creştere în primele trei luni din acest an, deşi s-a înregistrat un trimestru slab în construcţii. A fost o consolidare extinsă în servicii, dar şi în retail, transport şi sănătate. De asemenea, producătorii auto au avut un trimestru bun", a apreciat Liz McKeown, director în cadrul ONS. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Nomazii digitali ar putea primi interdicţie în cafenele. Obişnuiţi să lucraţi în oraş?

Observator » Stiri economice » Marea Britanie a ieșit din recesiune. Creștere neașteptată de 0,6% a PIB-ului în primul trimestru