Antena Meniu Search
x

Video Milioane de români vor primi pensii recalculate de la 1 septembrie. Vor fi cazuri în care majorările vor fi chiar şi de 90%

Toate pensiile din România vor fi recalculate în perioada următoare. Normele de aplicare a noii legi, care conţin condiţiile de acordare precum şi determinarea stagiului de cotizare, au fost aprobate. Autorităţile promit că nicio pensie nu va fi mai mică după încheierea procesului.

de Redactia Observator

la 03.03.2024, 19:57

Vezi și

Este pentru prima dată când în acelaşi an se ia atât decizia majorării cât şi a recalculării pensiilor.

Marcel Ciolacu, premierul României: Recalculăm pensiile din sistemul public. Un element fundamental al acestor norme este că nicio pensie nu scade ca efect al noii legi. Dimpotrivă, creştem pensiile românilor în mod echitabil şi de această dată pe merit. Am majorat cu 13,8% pensiile în ianuarie iar începând cu septembrie 2024 plătim pensiile recalculate.

Noua Lege a Pensiilor vine cu o formulă nouă de calcul, pe baza duratei de contribuţie

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii: Pentru fiecare român care a cotizat mai mult de 25 de ani vom avea puncte suplimentare la pensie. Pentru un român care a cotizat mai mult de 25 de ani vom avea 0,5 puncte de pensie pe an, pentru cel care pentru cel care a cotizat peste 30 ani 0,75, iar pentru cel care a cotizat peste 35 de ani 1 punct pe an.

Pe acelaşi subiect

Punctul de referinţă are o valoare de 81 de lei, astfel că în unele situaţii majorările vor fi de aproape 90%. Recalcularea este aşteptată de aproape 4,8 milioane de vârstnici.

"Am o pensie mică, 2200, dar n-am de unde să ştiu cu cât a creşte."

"Nu am nicio idee şi nici nu am mari aşteptări că ăştia mint cum vor ei şi fac tot cum vor ei."

"Băiatul cel mare lucrează mă ajută, băiatul cel mijlociu mă ajută. Dacă nu aş avea băieţii, eu şi soţul nu ştiu cum ne-am descurca".

Cu ce noutăţi mai vine legea? Pensia pentru limită de vârstă se acordă la împlinirea vârstei standard de pensionare, în condițiile realizării unui stagiu de cotizare contributiv de minimum 15 ani. Nu sunt cuprinse aici studiile superioare, stagiul militar şi sporul pentru condiții deosebite de muncă.

La calcularea pensiei se va ţine cont de orele suplimentare, al 13-lea salariu sau premii. Femeile cu un copil se pot pensiona cu şase luni mai devreme, cu un an dacă au doi şi pot ajunge până la o deducere de 3 ani şi 6 luni dacă fac dovada creşterii a 7 copii.

În acest moment, casele de pensii se pot apuca să facă toate calculele astfel încât în lunile mai-iunie să se trimită deja pensionarilor deciziile de recalculare. Noua lege a pensiilor se aplică din luna septembrie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 6 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Milioane de români vor primi pensii recalculate de la 1 septembrie. Vor fi cazuri în care majorările vor fi chiar şi de 90%