Antena Meniu Search
x

Cum vor fi recalculate pensiile românilor. Guvernul a aprobat normele de aplicare pe noua lege

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, normele de aplicare ale Legii pensiilor, pe baza cărora vor fi recalculate pensiile din sistemul public. Pensiile recalculate vor intra în plată în luna septembrie.

de Redactia Observator

la 28.02.2024, 14:46

Cum vor fi recalculate pensiile românilor. Guvernul a aprobat normele de aplicare pe noua lege

Premierul a declarat că, în urma recalculării, nicio pensie nu va scădea. "Un element fundamental al acestor norme este că nicio pensie nu scade ca efect al noii legi", spune Marcel Ciolacu.

"Dimpotrivă, creștem pensiile românilor în mod echitabil, pe merit! Am majorat cu 13,8% pensiile în ianuarie 2024, iar începând cu septembrie 2024 plătim pensiile recalculate", a continuat premierul. 

Cum se vor calcula pensiile pe noua lege. Puncte bonus pentru anii de vechime, orele suplimentare sau prime

Noua formulă de calcul ţine cont de puncte bonus. Astfel, românii care au muncit peste 25 de ani vor beneficia de 0.50 puncte pentru fiecare an muncit în plus.

Pe acelaşi subiect

Aceste puncte cresc la 0.75 în cazul românilor care au muncit peste 30 de ani, iar cei care au muncit peste 35 de ani vor beneficia în plus de un punct.

Pentru prima dată la calcularea pensiei se va ţine cont şi de orele suplimentare, premii, armată, facultate, dar şi şomaj. Totalul punctelor bonus cumulate vor fi înmulţite cu punctul de referinţă, care are o valoare de 81 de lei. Pentru prima dată vor fi luate la calcul şi mamele, pentru că dacă femeile au cel puţin un copil atunci se pot pensiona cu şase luni mai devreme. 

Pensiile recalculate intră în plată în luna septembrie

Noile hârtii de recalculare a pensiilor vor fi primite de către cei 3.5 milioane de pensionari din ţara noastră în luna mai, iar banii vor fi viraţi efectiv în luna septembrie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri economice » Cum vor fi recalculate pensiile românilor. Guvernul a aprobat normele de aplicare pe noua lege