Antena Meniu Search
x

Când intră pensiile pe card în martie 2024

România are aproape cinci milioane de pensionari, iar cu toţii aşteaptă cu nerăbdarea intrarea pensiilor. Iată când intră pensia pe card în martie 2024. 

de Redactia Observator

la 29.02.2024, 17:27

Când intră pensiile pe card în martie 2024
Când intră pensiile pe card în martie 2024 - Arhivă Observator

Veste bună pentru pensionarii români. Conform proiectului de Lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2024, pensiile s-au majorat cu 13,8%, de la începutul anului. 

Jumătate dintre pensionari au decis ca pensia să le fie adusă de poștaș. Acest lucru se întâmplă în mod normal începând cu data de 2 a fiecărei luni. Doar că luna martie este o lună specială şi asta deoarece 2 martie pică sâmbăta, iar 3 martie e duminică.

Conform Casei de pensii, primele pensii care se dau sunt cele aduse poștaș încă din primele zile ale lunii martie. Și luna aceasta va fi o mică decalare cu plățile care vor începe de luni, 4 martie.

Când intră pensiile pe card în martie 2024

Pe acelaşi subiect

În funcţie de opţiunea pensionarului, drepturile de pensie se achită prin mandat poştal, la domiciliul beneficiarului drepturilor de pensie sau al mandatarului, ori în cont curent sau cont de card la una din băncile cu care Casa Naţională de Pensii Publice a încheiat convenţii pentru plata drepturilor de pensie.

Când ajung pensiile la oficiile poştale în luna martie

Astfel că, în a treia lună din an, pensionarii români vor primi pensia între 1 şi 15 martie, dacă au optat pentru să primească banii prin poştă. 

În cazul în care aceștia nu sunt găsiți acasă, pensia, împreună cu talonul de pensie, se pot ridica de la ghișeele poștale, în termen de două zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective.

Pensii majorate de la 1 ianuarie

Guvernul a aprobat, pe data de 9 octombrie 2023, proiectul de lege privind sistemul public de pensii, din care reiese că pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după noua formulă.

Astfel, din 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar începând cu 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă.

Cum se obţine dreptul la pensie

Potrivit documentului, dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică). Totodată, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Când intră pensiile pe card în martie 2024