Antena Meniu Search
x

Video Scumpirile la căldură şi apă caldă ameninţă buzunarele românilor. În Bucureşti, prețul gigacaloriei urcă de la 490 la 590 de lei. "Suntem de fier? Ce mai mâncăm?"

Iarna ne va frige la buzunare. După scumpirile deja anunţate la gaze şi electricitate, urmează apa caldă şi căldura. În Bucureşti, preţul gigacaloriei va creşte de luna viitoare cu 20%, aşa că facturile ar putea fi mai mari cu 100 de lei pe lună pentru un apartament cu două camere.

De Andreea Milea la 22.09.2021, 22:48
Vezi și

Întreţinerea va fi greu de ... întreţinut. "Dacă se mai scumpeşte cu 100 de lei gigacaloria, o să vină 5-600 de lei de apartament", spune Ion Ioneşti, administrator de bloc. Suma de 5-600 de lei acoperă doar apa şi căldura, la un apartament de 3-4 camere. "Şi gazele se scumpesc, şi lumina. Păi ce, noi suntem de fier? Ce mai mâncăm?", se întreabă o femeie, în timp ce un bărbat insistă că "oamenii sunt la limită cu banii."

Gigacaloria livrată în Bucureşti se va scumpi de la 206 la 329 de lei

Întreţinerea se scumpeşte o dată cu gazele naturale. De la 1 octombrie, Elcen va plăti 151 lei/MWh către Romgaz, faţă de 70 iarna trecută. "Prețul negociat cu Romgaz este dublu față de anul trecut. În condițiile de piață actuale, este un preț foarte bun obținut de către ELCEN", consideră Adrian Tudora, administrator special ELCEN. Bun pentru ELCEN, mai puţin bun pentru oameni. Cum gazele reprezintă circa 70% din costul de producție, gigacaloria livrată de cele patru centrale de termoficare din Bucureşti se va scumpi de la 206 la 329 lei, potrivit calculelor făcute de economica.net. Aici se adaugă costurile de transport și distribuție prin rețeaua Termoenergetica. În consecinţă, prețul final al gigacaloriei va urca de la 490 la 590 de lei.

Nicuşor Dan: "Sunt bani, dar trebuie să decidă cu consilierii"

Însă cheia este în mâna lui Nicuşor Dan. Acum, bucureştenii plătesc 163 de lei pe gicacalorie, de trei ori mai puţin faţă de preţul real. Dacă Primăria Capitalei va păstra nivelul subvenţiei, preţul va creşte la 263 de lei, cu 60% mai mult ca în prezent.  "Primăria Municipiului Bucureşti subvenţionează 300 lei, se poate şi 400. Sunt bani, dar trebuie să decidă cu consilierii", a declarat Nicuşor Dan. Cetăţenii spun, însă, că "nu subvenţionezi gigacaloria pentru oameni cu salarii de 5000 de euro şi pentru ăia cu 800 cu aceeaşi valoare". O altă persoană spune că "subvenţia trebuie să existe." Majorarea subvenţiei ar însemna o gaură imensă în buget. Mai ales că Primăria are deja datorii de peste jumătate de miliard de lei către Elcen. 80% dintre bucureşteni sunt racordaţi la sistemul centralizat de termoficare.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri economice » Scumpirile la căldură şi apă caldă ameninţă buzunarele românilor. În Bucureşti, prețul gigacaloriei urcă de la 490 la 590 de lei. "Suntem de fier? Ce mai mâncăm?"

Breaking News

Cu ce a greşit România? Ministrul austriac Karner a explicat de ce ne-a blocat accesul în Schengen: Şi...

Cu ce a greşit România? Ministrul austriac Karner a explicat de ce ne-a blocat accesul în Schengen: Şi eu sunt supărat