Antena Meniu Search
x

Nou protest anunţat la Ministerul Muncii. Efectul neaşteptat al majorării salariilor de bază cu 5%, în luna ianuarie

Salariații din asistență socială protestează marți la Ministerul Muncii. Ei afirmă că "majorarea salariilor de bază cu 5% din ianuarie a dus la diminuarea venitului net în loc să-l crească".

de Redactia Observator

la 19.02.2024, 17:55

Nou protest anunţat la Ministerul Muncii - Facebook

Federația Națională Sindicală din Asistența socială și Protecția Copilului FNS „Pro.Asist”, federaţie reprezentativă pentru sectorul de activitate ”Asistenţă Socială” declanșează acțiunile de protest privind salarizarea personalului din asistență socială "ca urmare a lipsei de reacție a guvernanților".

Efectul neaşteptat al majorării salariilor de bază cu 5%

Marți, 20 februarie 2024, ora 10, în fața Ministerului Muncii și Solidarității Sociale membrii Federației FNS PRO.SIST își exprimă nemulțumirea față de politica salarială a guvernanților privind salariații din asistență socială, relatează Mediafax.

Potrivit organizației sindicale, majorarea salariilor de bază cu 5% din ianuarie 2024 a dus la diminuarea venitului net în loc să crească. Astfel, 70% din salariații sistemului de asistență socială, indiferent de vechime, erau încadrați în decembrie 2023 cu salariul minim garantat în plată, în ianuarie 2024, prin majorarea salariului de bază cu 5%, au pierdut din facilitățile fiscale, astfel că venitul lor net (în mână) a fost între -60 lei și +80 lei, mai bine de jumătate "beneficiind" de diminuare în loc de majorare.

Pe acelaşi subiect

Salariații "sunt la limita sărăciei"

Sindicaliștii afirmă că pentru al 3-lea an consecutiv nu se aplică Legea salarizării nr. 153/2017 iar inflația de 14,5% este suportată cu greu de salariații care sunt la limita sărăciei.

"Cerem aplicarea legii salarizării în integralitatea ei cu celeritate, pentru că, doar aplicarea articolului 12 din Legea 153/2017 respectiv, calcularea coeficienților din grilele de salarizare la salariul minim acordat în prezent ar aduce echitate, ar duce la dispariția discriminărilor şi discrepanțelor majore între salariile din întreg sistemul bugetar și în special în sistemul de asistență socială unde asistenții maternali profesioniști, asistenții personali care îngrijesc persoane cu handicap grav, părintele social, îngrijitorii și personalul de îngrijire a beneficiarilor servicii sociale, au pierdut gradația de vechime, fiind inclusă în salariul minim garantat în plată.(...) Federația FNS PRO.ASIST a atras atenția prin toate mijloacele că, interzicerea angajărilor în sistemul de asistență socială coroborat cu desființarea posturilor vacante duce la imposibilitatea asigurării continuității serviciilor sociale. Recomandările și măsurile lăsate de instituțiile care au efectuat controale în anul 2023 la furnizorii publici de servicii sociale, au vizat angajarea de personal și din acest motiv considerăm imperios necesară deblocarea angajărilor și în sistemul de asistență socială în cel mai scurt timp", se menționează în comunicat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri economice » Nou protest anunţat la Ministerul Muncii. Efectul neaşteptat al majorării salariilor de bază cu 5%, în luna ianuarie