Antena Meniu Search
x

Nu o să îţi vină să crezi! Una dintre cele mai mari companii de telefoane va dispărea

Din iarnă, brandul Nokia va dispărea de pe piaţa telefoanelor mobile. Deși o parte a companiei va mai există în Finlanda, divizia de telefoane se transformă în Lumia, sub domnia Microsoft

Din iarnă, brandul Nokia va dispărea de pe piaţa telefoanelor mobile. Deși o parte a companiei va mai există în Finlanda, divizia de telefoane se transformă în Lumia, sub domnia Microsoft

E sfârșitul unei ere și un final greu de anticipat cu un deceniu în urmă, spun specialiştii...

Istoria Nokia începe în 1865 în sud-vestul Finlandei, unde inginerul minier Fredrik Idestam a fondat o moară de cherestea. Șase ani mai târziu, afacerile au mers bine pentru Fredrik și a deschis o a doua moară, pe râul Nokiavirta.

Nokia era un sat din apropiere, care vreme de 700 de ani a fost pe drumul comerțului cu blană din Rusia. Cuvântul înseamnă “Cea neagră” în finlandeză. Vreme de mulți ani, compania Nokia Ab. s-a ocupat de comerțul cu lemne. Nimeni nu bănuia că Doamna Neagră stătea în umbră, așteptând începuturile erei tehnologice pentru a se lansa în cucerirea lumii.

În 1967, s-a format corporația Nokia, ca urmare a unirii dintre firma lui idestam, Rubber Works (producător de cauciucuri și cizme de cauciuc), Finnish Cable Works (producea telefoane și cabluri de telefon). Nokia Corporation producea cauciuc, cabluri, cherestea, electronice și surse de energie.

Era radiocomunicațiilor

În 1982 Nokia a introdus prima rețea de telefon digitală în Europa și tot atunci a lansat primul telefon mobil pentru mașină, pentru Nordic Mobile Telephone. În 1987, Europa a adoptat standardul GSM pentru comunicațiile mobile, iar toți producătorii au încercat să producă terminale cât de cât portabile pentru utilizatori. 1 iulie 1991, conform PlayTech.

Momentul în care Nokia acoperă lumea cu dominația ei: 2000

Doamna Neagră din Finlanda avea să cucerească inimile și buzunarele utilizatorilor din întreaga lume. Telefoanele mobile au devenit un bun de larg consum, din ce în ce mai multe țări au introdus rețelele mobile GSM. Era o perioadă când lupta se dădea cu Motorola, Ericsson, Bosch sau Mitsubishi.

Telefoanele finlandeze au intrat în cultura universală. Nokia Tune, tonul de apel pe care-l știm cu toții a împlinit 20 de ani pe 7 aprilie 2014. A fost introdus odată cu Nokia 2100 și toată lumea îl ține minte, ba chiar au fost ținute și concerte pornind de la acesta.

Nokia Tune se numeşte Grande Valse şi e o compoziţie a lui Frederic Chopin, iar varianta folosită de Nokia îi este atribuită lui Francisco Tarrega, un chitarist şi compozitor din Spania.

Mitul unui telefon indestructibil

Internetul a promovat ideea telefoanelor indestructibile de la Nokia. Nokia 3310 a fost comparat cu o cărămidă, autonomia bateriei a fost lăudată, iar Nokia 1100 a fost o legendă printre tinerii de astăzi.

Anii de declin

După lansarea iPhone-ului de către Steve Jobs și a sistemului de operare Android, Nokia a decis să rămână o perioadă cu Symbian OS. Nokia N8 a fost un model care lupta cu iPhone-ul, avea o cameră excepțională pentru acele vremuri (12 megapixeli) și era un telefon foarte bun. Dar Nokia nu a știut să le ofere dezvoltatorilor visurile pe care le oferea Steve Jobs. Așa că a început declinul...

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Nu o să îţi vină să crezi! Una dintre cele mai mari companii de telefoane va dispărea