Antena Meniu Search
x

Video "Nu preţurile sunt mari. Noi suntem prea săraci". Veniturile românilor nu mai ţin pasul cu inflaţia

Cheltuielile tot mai mari şi salariile care nu ţin pasul cu scumpirile ne taie din puterea de cumpărare. Deşi cifrele oficiale arată că avem cele mai bune preţuri la raft din toate ţările Uniunii Europene, în realitate asta nu ne ajută cu nimic - şi veniturile au rămas printre cele mai mici. Faţă de cei mai înstăriţi europeni, câştigăm şi de patru ori mai puţin. 

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 20.01.2023, 20:47

Vezi și

Veniturile românilor nu mai ţin pasul cu inflaţia care, în decembrie, a ajuns la 16,4%. Alegem cu atenţie ce cumpărăm şi în multe cazuri facem rabat de la calitate. Culmea, în 2021 România a înregistrat cele mai mici preţuri pentru alimente şi băuturi non-alcoolice, arată datele Eurostat.  Faţă de media Uniunii Europene, un român a plătit cu 30% mai puţin pentru produsele de bază. La polul opus, mâncarea a costat cel mai mult în Luxemburg, Irlanda şi Suedia. 

Mircea Cosea, analist financiar: "Nu ne încântă cu nimic că într-o anumită perioadă am avut cele mai mici preţuri, atât timp cât am trăit cu cele mai mici venituri din Europa, deci cel mai prost nivel de trai din Europa." 

Dorin Cojocaru, președinte APRIL: "Nu preţurile sunt mari. Noi suntem prea săraci. Deci puterea de cumpărare este scăzută." 

Puterea de cumpărare a românilor, mult mai mică față de cea a europenilor

Pe acelaşi subiect

Greta Neaga, reporter Observator: "Ca să înţelegem mai bine diferenţa dintre puterea de cumpărare pe care o au românii şi cea pe care o au alţi cetăţeni din Europa să luăm un exemplu simplu. Din salariul minim pe economie un irlandez îşi poate cumpăra 914 pâini. Pe când un român îşi poate cumpăra cu 518 pâini mai puţin. În România salariile sunt şi de patru ori mai mici faţă de Irlanda." 

Mircea Cosea, analist financiar: "Această comparaţie ne arată că România este o ţară subdezvoltată. N-avem de ce să ne lăudăm cu faptul că preţurile sunt mici." 

Dorin Cojocaru, președinte APRIL: "Societatea e împărţită în două: avem gruparea foarte bogată care îşi permite orice ca preţuri- un număr foarte mic. Şi marea masă care se încadrează undeva până în 2.000 de lei ca putere de cumpărare."

"Diferenţe nu preţ nu sunt mari faţă de supermarketuri nici în piaţă, doar că încerc să iau de aşa manieră încât să nu arunc." 

Există, totuşi, şi o veste bună. Dacă analizăm PIB-ul pe cap de locuitor observăm că România a făcut mari progrese de la aderarea în Uniunea Europeană. O familie încasează, în medie, venituri de 6.600 de lei lunar şi, în acelaşi timp, cheltuie peste 5.800 de lei arată datele INS. Mai bine de un milion şi jumătate de români trăiesc, însă, doar din salariul minim pe economie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » "Nu preţurile sunt mari. Noi suntem prea săraci". Veniturile românilor nu mai ţin pasul cu inflaţia