Antena Meniu Search
x

Video Parlamentarii au votat modificări la calcularea facturilor pe care nu le înţeleg nici ei. Sumele de plată corecte ar putea veni de-abia la anul

Este haos pe piaţa energiei. Noile modificări ale legislaţiei aduc o mulţime de necunoscute, iar aplicarea ordonanţei privind plafonarea devine misiune imposibilă. Criteriile şi calculele par a fi gândite nu să ajute, ci să excludă consumatorii care să beneficieze de facturi mai mici. Nici măcar cei care au votat legea nu ştiu s-o explice.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 28.09.2022, 19:24

Vezi și

Neclarităţi, combinaţii ciudate şi situaţii neacoperite în realitate. Asta aduc noile reglementări din energie, adoptate deja în Senat, pe care nimeni nu le înţelege până la capăt şi nu ştie cum exact să le aplice.

Reporter: Am înţeles că vom reveni asupra chestiunii de calcul pe perioada la care ne raportăm.

Nicolae Neagu, senator PNL: Este în lucru la Camera Deputaţilor.

Reporter: Cum aţi votat ieri?

Pe acelaşi subiect

Nicolae Neagu, senator PNL: Aşa cum era textul ordonanţei.

Doar că textul nu explică deloc cum se va aplica plafonarea în cazul în care indexul nu mai e citit.

Daniela Dărăban, director executiv ACUE: Dacă indexul indică un cosum care ar intra în plafon, ar beneficia de plafon. întrebarea e ce se întâmplă în luna 2, în luna 3, în luna 4. Dacă consumatorul nu îşi mai citeşte indexul, la ce formulă de calcul a consumului revin.

Nici pentru familiile numeroase, care ar beneficia de facturi mai mici, lucrurile nu sunt limpezi.

Reporter: Cât de mult v-ar scădea factura la energie electrică?

Alina, consumator: Cu 500 de lei, în medie, pe lună. Oricum n-am prea înţeles cum e treaba cu copiii la şcoală. Adică, eu dacă am doi la şcoală şi unul e încă bebeluş, stă acasă, înseamnă că nu?

Virgil Guran, senator PNL: Într-adevăr. Nu e chiar clar, se va discuta la Cameră.

Nici persoanele care folosesc aparate medicale nu ştiu exact dacă se vor încadra sau nu.

Virgil Guran, senator PNL: Cei care depind de aceste aparate. Nu vii să spui că ţi-a zis doctorul să slăbeşti şi pentru fitness. Cei care depind de aparate de respirat sau diverse aparate care îţi menţin pulsul.

Reporter: Şi cât stă aparatura medicală în priză?

Daniela Dărăban, director executiv ACUE: Poţi să ai şi un aparat medical pe care să nu-l foloseşti. Am avut situaţii când declaraţiile nu au fost lizibile, nu toată lumea a înţeles ce trebuie să declare

Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie: Aceste modificări la oug, făcute de senat, sunt de natură să complice şi mai mult prezenta schemă de plafonare şi va aduce complicaţii mai ales la nivelul furnizorilor de energie

Furnizorii ar putea emite facturi peste 5-6 luni

Iar noi vom plăti preţul. Specialiştii din energie spun că furnizorii vor emite facturi corecte chiar şi peste 5-6 luni, până vor reuşi să facă toate calculele după algoritmii complicaţi. Există nu mai puţin de 13 combinații posibile de prețuri care se vor regăsi pe facturile consumatorilor casnici de energie electrică. Se vor lua în calcul mai multe criterii, cum ar fi consumul din 2021, dar si consumul curent de energie. Pe baza acestora, furnizorii vor decide cui acordă compensare.

Ce ne rămâne de făcut e să ne pregătim pentru cel mai rău scenariu.

Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie: Să economisească. fie că trebuie să investească în izolarea mai bună a locuinţei, fie că trebuie să investească în modernizarea unei părţi din aparatură sau să fie mai atenţi cu consumul energetic

Reporter: Cât aţi avut consumul mediu pe an?

Virgil Guran, senator PNL​: Sincer să fiu, nu mă întelegeţi greşit. Nu mă uit. M-a ajutat Dumnezeu, mulţumesc şi lui Dumnezeu. Chiar nu contează 50 de lei sau ceva de genul asta. Am casă destul de mare.

Consumator: Ce se întâmplă e strigător la cer!

Consumator: Trebuie să economisim şi gaze, şi lumina. Cel mai probabil, în curând, vom economisi şi aerul pe care îl respirăm.

Ordonanţa pe energie va ajunge zilele următoare la Camera Deputaţilor, acolo unde e posibil ca, din nou, să apară alte modificări.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Parlamentarii au votat modificări la calcularea facturilor pe care nu le înţeleg nici ei. Sumele de plată corecte ar putea veni de-abia la anul