Antena Meniu Search
x

Patru furnizori de energie, amendaţi cu peste 100 de milioane de euro. Vindeau între ei curentul pentru a creşte artificial preţul

Patru furnizori de energie electrică au fost amendaţi de ANRE cu peste 100 de milioane de euro pentru manipularea pieței. Sunt firme cu cifre de afaceri de miliarde, controlate de persoane influente. ANRE le acuză că-şi vindeau între ele curentul, pentru a creşte artificial preţul kilowat-ului. 

de Redactia Observator

la 09.02.2024, 18:01

Patru furnizori de energie, amendaţi cu peste 100 de milioane de euro. Vindeau între ei curentul pentru a creşte artificial preţul kw
Patru furnizori de energie, amendaţi cu peste 100 de milioane de euro. Vindeau între ei curentul pentru a creşte artificial preţul kw - Profimedia

Comitetul de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, vineri, în unanimitate, sancţionarea cu suma de totală de 537,5 milioane de lei, a patru operatori economici din sectorul energiei electrice, pentru nerespectarea prevederilor legale specifice privind efectuarea tranzacţiilor pe piaţa angro de energie electrică.

Potrivit instituţiei, această măsură vine în urma unor acţiuni de investigaţie desfăşurate de către ANRE, la sesizarea OPCOM efectuată prin Platforma de notificare a ACER. "Pentru încălcarea prevederilor art. 5 din Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea şi transparenţa pieţei angro de energie (REMIT), ANRE a aplicat participanţilor la piaţa angro de energie electrică investigaţi, sancţiuni contravenţionale în cuantum total de 537.503.319,49 lei", notează autoritatea de reglementare într-un comunicat de presă.

Cine sunt furnizorii de energie electrică amendaţi de ANRE

Companiile sancţionate sunt: EFT Furnizare (amendă de 50,5 milioane lei), Freepoint Commodities Europe LLP (22,92 milioane lei), Nova Power & Gas SRL (100,11 milioane lei) şi Tinmar Energy S.A. (aproximativ 364 milioane lei). În context, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a arătat că amenzile record aplicate celor patru companii trebuie să fie un semnal către toţi cei care se gândesc că pot face profituri mai mari dacă nu respectă legea.

Pe acelaşi subiect

"Cei care încalcă prevederile legale şi afectează piaţa de energie trebuie să răspundă exemplar. Amenzile record aplicate celor patru societăţi, de peste 537 de milioane lei, trebuie să fie un semnal către toţi cei care se gândesc că pot face profituri mai mari dacă nu respectă legea. De la preluarea mandatului am avut un dialog constant şi pozitiv cu ANRE privind modul în care furnizorii de pe piaţa de gaze şi energie electrică respectă legislaţia în vigoare, ANRE fiind singura instituţie abilitată să efectueze aceste verificări. De asemenea, vreau să garantez că voi rămâne deschis pentru toate sesizările pe care le primim de la persoane fizice şi juridice privind astfel de situaţii şi le înaintăm cu prioritate în atenţia ANRE. De altfel, e-mailul meu este public, [email protected], şi vă garantez că acordăm maximă atenţie fiecărei plângeri primite. Îmi respect astfel angajamentul de a oferi românilor o energie sigură şi la un preţ corect. Sunt şi voi rămâne un aliat al consumatorilor şi tuturor investitorilor corecţi din piaţa energiei", a precizat Burduja, într-un comunicat pentru Agerpres. 

Ministrul Energiei a solicitat public ANRE, încă din luna august a anului trecut, să verifice modul în care furnizorii de pe piaţa de gaze şi energie electrică respectă prevederile OUG 27/2022. 

Furnizorii vindeau între ei curentul pentru a creşte artificial preţul kilowatului

ANRE a explicat schema prin care furnizorii creşteau artificial preţul kilowatului. 

"Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat în unanimitate în data de 19.01.2024 sancționarea cu amenzi contravenționale din cifra de afaceri a 4 operatori economici din sectorul energiei electrice, pentru nerespectarea de către aceștia a prevederilor legale specifice privind efectuarea tranzacțiilor pe piața angro de energie electrică. Această măsură vine în urma unor acțiuni de investigație desfășurate de către ANRE, la sesizarea OPCOM efectuată prin Platforma de notificare a ACER.

Pentru încălcarea prevederilor art. 5 din Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea și transparența pieței angro de energie (REMIT), ANRE a aplicat participanților la piața angro de energie electrică investigaţi, sancțiuni contravenționale, în cuantum total de 537.503.319,49 lei, după cum urmează:

EFT FURNIZARE S.R.L. a fost investigat ca urmare a suspiciunii de manipulare sau tentativa de manipulare a pieței angro de energie electrică, în urma tranzacțiilor efectuate pe Piața centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale de energie electrică - Modalitatea de tranzacționare PC-OTC, platformă administrată de către OPERATORUL PIEȚEI DE ENERGIE ELECTRICĂ ȘI DE GAZE NATURALE ,,OPCOM”. În urma analizei și finalizării investigației, ANRE a constatat că, operatorul economic licențiat EFT FURNIZARE S.R.L., printr-un număr de 6 tranzacții încheiate cu operatorii economici licențiați TINMAR ENERGY S.A., NOVA POWER & GAS S.R.L. și FREEPOINT COMMODITIES EUROPE LLP, s-a implicat în practici de manipulare a pieţei angro de energie electrică, tranzacţiile efectuate fiind de tip wash trades, calificate în subcategoria ,,tranzacţiilor de spălare tip A – B – A”, încălcând astfel prevederile art. 5 din REMIT, referitoare la interzicerea manipulării sau tentativei de manipulare a pieței pe piețele angro de energie, în coroborare cu prevederile art. 2 pct. 2. lit. a) subpct. i) din același act normativ. 2 Investigația a fost finalizată prin Decizia Președintelui ANRE nr. 80/19.01.2024, operatorul economic EFT FURNIZARE S.R.L. fiind sancționat contravențional, cu amendă în cuantum de 50.497.126,22 lei.

FREEPOINT COMMODITIES EUROPE LLP a fost investigat ca urmare a suspiciunii de manipulare sau tentativa de manipulare a pieței angro de energie electrică, în urma tranzacțiilor efectuate pe Piața centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale de energie electrică - Modalitatea de tranzacționare PC-OTC, platformă administrată de către OPERATORUL PIEȚEI DE ENERGIE ELECTRICĂ ȘI DE GAZE NATURALE ,,OPCOM”. În urma analizei și finalizării investigației, ANRE a constatat că operatorul economic licențiat FREEPOINT COMMODITIES EUROPE LLP, printr-un număr de 2 tranzacții încheiate cu operatorul economic licențiat EFT FURNIZARE S.R.L., sa implicat în practici de manipulare a pieţei angro de energie electrică, tranzacţiile efectuate fiind de tip wash trades, calificate în subcategoria ,,tranzacţiilor de spălare tip A – B – A”, încălcând astfel prevederile art. 5 din REMIT, referitoare la interzicerea manipulării sau tentativei de manipulare a pieței pe piețele angro de energie, în coroborare cu prevederile art. 2 pct. 2. lit. a) subpct. i) din același act normativ. Investigația a fost finalizată prin Decizia Președintelui ANRE nr. 81/19.01.2024 operatorul economic FREEPOINT COMMODITIES EUROPE LLP fiind sancționat contravențional, cu amendă în cuantum de 22.917.465,30 lei.

NOVA POWER & GAS S.R.L. a fost investigat ca urmare a suspiciunii de manipulare sau tentativa de manipulare a pieței angro de energie electrică, în urma tranzacțiilor efectuate pe Piața centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale de energie electrică - Modalitatea de tranzacționare PC-OTC, platformă administrată de către OPERATORUL PIEȚEI DE ENERGIE ELECTRICĂ ȘI DE GAZE NATURALE ,,OPCOM”. În urma analizei și finalizării investigației, ANRE a constatat că operatorul economic licențiat NOVA POWER & GAS S.R.L., printr-un număr de 2 tranzacții încheiate cu operatorul economic licențiat EFT FURNIZARE S.R.L., s-a implicat în practici de manipulare a pieţei angro de energie electrică, tranzacţiile efectuate fiind de tip wash trades, calificate în subcategoria ,,tranzacţiilor de spălare tip A – B – A”, încălcând astfel prevederile art. 5 din REMIT, referitoare la interzicerea 3 manipulării sau tentativei de manipulare a pieței pe piețele angro de energie, în coroborare cu prevederile art. 2 pct. 2. lit. a) subpct. i) din același act normativ. Investigația a fost finalizată prin Decizia Președintelui ANRE nr. 82/19.01.2024, operatorul economic NOVA POWER & GAS S.R.L. fiind sancționat contravențional, cu amendă în cuantum de 100.106.676,12 lei.

TINMAR ENERGY S.A. a fost investigat ca urmare a suspiciunii de manipulare sau tentativa de manipulare a pieței angro de energie electrică, în urma tranzacțiilor efectuate pe Piața centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale de energie electrică - Modalitatea de tranzacționare PC-OTC, platformă administrată de către OPERATORUL PIEȚEI DE ENERGIE ELECTRICĂ ȘI DE GAZE NATURALE ,,OPCOM”. În urma analizei și finalizării investigației, ANRE a constatat că operatorul economic licențiat TINMAR ENERGY S.A., printr-un număr de 2 tranzacții încheiate cu operatorul economic licențiat EFT FURNIZARE S.R.L., s-a implicat în practici de manipulare a pieţei angro de energie electrică, tranzacţiile efectuate fiind de tip wash trades, calificate în subcategoria ,,tranzacţiilor de spălare tip A – B – A”, încălcând astfel prevederile art. 5 din REMIT, referitoare la interzicerea manipulării sau tentativei de manipulare a pieței pe piețele angro de energie, în coroborare cu prevederile art. 2 pct. 2. lit. a) subpct. i) din același act normativ. Investigația a fost finalizată prin Decizia Președintelui ANRE nr. 83/19.01.2024, operatorul economic TINMAR ENERGY S.A. fiind sancționat contravențional, cu amendă în cuantum de 363.982.051,85 lei.

Reamintim că rolul principal al ANRE este acela de a asigura un mediu concurențial sănătos și echitabil în sectorul energetic, protejând interesele consumatorilor și sprijinind dezvoltarea sustenabilă a pieței de energie din România. Monitorizăm permanent respectarea prevederilor legale în vigoare pentru a remedia acele încălcări care afectează buna funcționare a pieței de energie electrică. Precizăm faptul că amenzile contravenționale aplicate de ANRE se constituie integral ca venit la bugetul de stat" se arată în comunicatul ANRE.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri economice » Patru furnizori de energie, amendaţi cu peste 100 de milioane de euro. Vindeau între ei curentul pentru a creşte artificial preţul