Antena Meniu Search
x

Video Românii care ar putea plăti facturi şi de 8 ori mai mari la energie. Viitor sumbru după eliminarea plafonării

Au început să apară oferte explozive care ar urma să se aplice după ce dispare plafonarea la energie electrică, de zece ori mai mari faţă de preţurile actuale. Momentan, cazurile sunt izolate, însă arată de fapt... incertitudinea din piaţă care ar putea să apară de anul viitor. Experţii ne sfătuiesc ca în perioada asta să fim atenţi la ce oferte primim din partea furnizorilor şi să alegem doar tarife apropiate de cele compensate sau să schimbăm furnizorul.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 08.02.2024, 20:02

Vezi și

7 lei pe kWh. E tariful uriaş care apare în oferta unui furnizor de energie şi care ar urma să se aplice după ce dispare plafonarea, adică din aprilie 2025. 

Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie: Această ofertă este, dacă nu speculativă, cel puţin ciudată. Nu cred că există niciun fel de justificare pentru a avea astfel de oferte pe piaţă. Este departe de orice realitate. 

Un consumator ar urma să plătească de opt ori mai mult

La un asemenea tarif, un consumator ar urma să plătească de opt ori mai mult. Adică, la un consum de 200 de kW factura va fi de 1.400 de lei, în loc de 160 de lei cât este acum. Exemplul de ofertă arată, de fapt, haosul care ar putea apărea pe piaţa de energie odată cu eliminarea schemei de compensare. 

Pe acelaşi subiect

Mădălina Chiţac, reporter Observator: Avem tarife plafonate la gaze şi energie până în martie 2025. Plătim preţul de 68 de bani, 80 de bani sau 1,3 lei pe kWh la energie electrică, în funcţie de cât consumăm. Iar la gaze avem un plafon de 31 de bani pe kWh. După 31 martie 2025, nimeni nu ştie ce tarife va achita la energie şi la gaze sau cum se va face liberalizare pieţei. 

Incertitudine în piaţa energiei

Corina Murafa, expert energie: Este foarte multă incertitudine în momentul de faţă în piaţa energiei. Şi furnizorii nu ştiu la ce să se aştepte. Nici noi, cetăţenii, nu ştim la ce să ne aşteptăm. 

Român: Pe termen scurt se vor scumpi. Iar pe termen lung probabil că vor reduce preţurile pentru că nu au încotro. 

Român: Sigur o să fie mai mare, asta cu siguranţă. Acum vedem ce-o fi. 

Român: Cred că ar trebui să vină cu un alt mijloc Guvernul. prin care să-i susţină pe cei care nu pot să plătească. Asta-i una. Şi pentru firme trebuie. 

Recomandările experţilor

Pentru moment, cei mai mulţi furnizori de gaze şi energie vin cu tarife care sunt sub plafoanele impuse prin lege. Totuşi, cine primeşte o ofertă de reînnoire a contractului ar trebui să fie atent la câteva lucruri. 

Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie: Trebuie să ne uităm la preţ. Dar şi la condiţiile în care acest preţ este asigurat şi garantat. Ar trebui să ne uităm ca valoarea să fie în marja valorilor care sunt astăzi, ca şi ţintă de compensare. Perioada de timp în care acest preţ este asigurat, în ce măsură acest preţ poate fi modificat oricând de către furnizor. 

Corina Murafa, expert energie: Alte chestiuni de ţin de vreo clauză ascunsă. Putem inclusiv după ce agreăm o ofertă cu furnizorul să ne răzgândim. Avem 14 zile la dispoziţie, un fel de perioadă de graţie, să renunţăm la contract. 

În cazul în care contractul nostru la gaze sau energie este valabil şi după expirarea plafonării, se va aplica preţul pe care l-am stabilit cu furnizorul. Există totuşi companii care au legat prețul de anul viitor de prețul de pe bursă, caz în care va fi un preț variabil de la o lună la alta.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 6 voturi
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » Românii care ar putea plăti facturi şi de 8 ori mai mari la energie. Viitor sumbru după eliminarea plafonării