Antena Meniu Search
x

Pepenele românesc a apărut în piețe. Cum afli dacă e copt și proaspăt

Mult-aşteptatul pepene românesc a apărut, în sfârşit, în pieţe, mai târziu decât ar fi trebuit. E drept, fructul-vedetă al verii abia dacă şi-a făcut loc pe tarabe pe lângă cel din import.

de Redactia Observator

la 24.06.2019, 00:04

Vezi și

Mult-aşteptatul pepene românesc a apărut, în sfârşit, în pieţe, mai târziu decât ar fi trebuit. E drept, fructul-vedetă al verii abia dacă şi-a făcut loc pe tarabe pe lângă cel din import. Puţini cumpărători ştiu cum să facă diferenţa între pepenii de Dăbuleni şi cei din Grecia, de exemplu. Reporterii Observator au testat piaţa şi au aflat, de la producători, câteva trucuri.

Primii pepeni româneşti sunt uşor de recunosc dacă eşti atent la câteva lucruri. Culoarea, de exemplu. Cel românesc este verde închis. În timp ce cel din import are dungi, iar codiţa nu mai este verde.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

intra scris pe ecra Şi preţul e diferit acum. Un kilogram de pepene de Dăbuleni costă într-o piaţă din Capitală 3 lei. Cei din Grecia sunt cu aproape 1 leu la kilogram mai scumpi. Clienţi sunt greu de convins că pepenii româneşti sunt deja pe tarabe.

În Mureş, un alt producător vinde kilogramul de pepene roşu, adus din Dolj, cu 4 lei.

În 2017, un român a mâncat în medie 23 de kilogarme pe pepene pe an. În ultimii cinci ani, importurile României de pepeni au crescut de aproape 2,5 ori, potrivit datelor INS şi au ajuns la peste 13 milioane de euro. Exporturile României de pepeni în 2018 au fost doar de 350.000 de euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Pepenele românesc a apărut în piețe. Cum afli dacă e copt și proaspăt