Antena Meniu Search
x

Plafonul de 275 de euro/MWh la gaze propus de UE, considerat o glumă care nu va ajuta pe nimeni. De ce este criticat

Comisia Europeană a dezvăluit marți ce plafon de preț a propus la gazele naturale: de 275 de euro pe megawat oră. Cel mai important detaliu este însă că plafonul s-ar aplica numai dacă prețurile ar fi de peste 275 de euro/MWh timp de două săptămâni la rând și cu peste 58 euro/MWh mai mari decât prețul mediu pe 10 zile al gazului natural lichefiat, relatează Financial Times. "Este o glumă" și "Avem un plafon care nu va plafona nimic" sunt câteva din reacțiile specialiștilor în domeniu.

de Redactia Observator

la 23.11.2022, 11:41

Plafonul de 275 de euro/MWh la gaze propus de UE, considerat o glumă care nu va ajuta pe nimeni. De ce este criticat
Ilustrație: Prețuri mari la gaze în Europa - Profimedia

Comisia Europeană a propus marți un plafon pentru prețurile angro la gaze de 275 de euro pe megawat oră. "Nu este o soluție magică. Dar oferă un instrument puternic pe care îl putem folosi atunci când avem nevoie de el", a declarat comisarul UE pentru Energie, Kadri Simson.  Cu toate acestea, jurnaliști și experți în energie au catalogat plafonul drept unul inutil.

În timpul verii, prețul gazelor a crescut la niveluri record de peste 300 de euro pe MWh - echivalentul unui preț al petrolului de peste 500 de dolari pe baril. Atunci Rusia a tăiat livrările pe cea mai mare rută către Europa de vest, conducta Nord Stream 1 către Germania. Problema este că nici în perioada de vârf din luna august, plafonul propus de UE nu ar fi fost declanșat, deoarece nu întrunește condițiile. Prețul a rămas atunci peste 275 euro pe MWh timp de aproximativ o săptămână.

Țările UE care susțin plafonarea gazelor spun că 275 de euro pe megawat oră este mult prea mare

"Este o glumă... Este o propunere care nu ar ajuta pe nimeni nici măcar în scenariul extrem din luna august. Este un non-plafon. Riscă să compromită serios încrederea în modul în care către Comisia gestionează criza energetică", a comentat Simone Tagliapetra, expert la think-tank-ul Bruegel din Bruxelles.

Pe acelaşi subiect

Mai mulți diplomați din statele UE care susțin plafonarea gazului au declarat pentru Financial Times că plafonul este mult prea mare pentru a putea fi acceptat de guverne. 

Cel puțin 15 țări UE, inclusiv România, Spania și Grecia, susțin introducerea unui plafon la gaze în speranța că prețurile vor scădea pentru consumatori în timpul iernii și că se vor preveni tulburări sociale. Germania, Olanda și Danemarca se numără printre țările care au rămas sceptice cu privire la cât de sigură este o astfel de intervenție pe piață. Potrivit acestora prețurile mai mici ar crește consumul de gaze și ar determina traderii să trimită gaze în alte zone de pe glob.

"Chiar și în vârful crizei din august, când prețurile au atins pentru scurt timp un maxim istoric de 342 euro pe MWh, ele nu au rămas peste 275 de euro pe MWh timp de două săptămâni consecutiv. Deci plafonul nu ar fi fost declanșat nici atunci. Avem un plafon care nu plafonează nimic. Un plafon de Bruxelles" a glumit pe Twitter pe jurnalistul Javier Blas, de la Bloomberg. 

"Comisia Europeană propune un plafon de preț pentru gaze care nu ar fi obligatoriu nici în timpul celor mai mari creșteri de preț. Tipic: refuzul de a acționa în numele majorității europenilor atunci când este necesar, protejarea oligarhilor șmecheri și, apoi, acoperirii rușinii cu o politică" a scris pe Twitter și Yanis Varoufakis, fost ministru grec de Finanțe. 

Dacă plafonul UE va fi declanșat vreodată, Bruxelles-ul va cere capitalelor UE să notifice Comisia de eforturile lor pentru a preveni creșterea consumului de energie mai scrie FT.

Prețurile la gaze rămân ridicate în Europa - erau în jur de 116 euro/MWh marți, comparativ cu un interval de 5-35 euro pe MWh în ultimul deceniu. Dar temerile că vor exista penurii de gaze în această iarnă s-au diminuat datorită vremii mai blânde și a stocurilor pline din UE. 

Cu toate acestea, sunt îngrijorări că lupta pentru reumplerea stocurilor de gaze în primăvara viitoare, când livrările din Rusia prin conducte ar fi inexistente, va provoca din nou prețuri gigant ca cele din luna august. Potrivit lui Kadri Simson, plafonul actual a fost conceput pentru a anticipa o astfel de situație în 2023, când trebuie refăcute stocurile. În plus, propunerea poate suferi modificări. 

Plafonarea prețului la gaze a fost criticat de bursele de energie și de traderi care au avertizat că pune în pericol stabilitatea financiară din UE. Bursa de gaze ICE din Europa a respins orice plafon de preț, spunând că "ar duce la creșteri semnificative care ar putea destabiliza piața".

În cazul în care autoritățile de reglementare își exprimă îngrijorarea că plafonul a cauzat o creștere semnificativă a consumului de gaze și amenință piețele financiare sau prezintă un risc pentru securitatea aprovizionării, Comisia ar putea elimina plafonul în aceeași zi iar efectele sale vor fi monitorizate constant de un grup de agenții, inclusiv de Banca Centrală Europeană.

Propunerea va fi discutată de miniștrii energiei din UE în cadrul unei reuniuni de urgență joi, dar este puțin probabil să fie aprobată înainte ca miniștrii să se reunească din nou pe 19 decembrie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Plafonul de 275 de euro/MWh la gaze propus de UE, considerat o glumă care nu va ajuta pe nimeni. De ce este criticat