Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Planta pentru care românii "bat" munţii în lung şi-n lat. Un kilogram costă 50 de lei

Cea mai caldă vară din istorie a lăsat pădurile fără fructe şi ciuperci. Prin locuri de unde anii trecuţi adunau tone de zmeură, hribi şi gălbiori, culegătorii merg acum ore întregi pentru o mână de fructe de pădure. În plus, pentru că nu a plouat destul, ciupercile şi afinele sunt atacate de dăunători şi nu mai au gustul savuros pe care îl ştim. 

de Angela Bertea

la 12.09.2024 , 18:19

Canicula a uscat tufele de fructe de pădure şi profitul firmelor de prelucrare. Anul trecut, două astfel de incăperi frigorifice adăposteau în total 28 de tone de afine, ceea ce înseamnă aproximativ 140 de butoaie a câte 200 de kg fiecare. Anul acesta, butoaiele sunt goale. 

Roadele sunt mai puţine de la an la an

Anul trecut, am cumpărat din străinătate mai multe fructe de pădure decât am vândut. La zmeură, diferenţa dintre import şi export este de 220 de ori mai mare.

Vezi și

Vremea a redus dramatic şi recolta de ciuperci. Ca să câştige 50 de lei pe kilogram, culegătorii se plâng că trebuie să bată munţii zi-lumină. 

Pe acelaşi subiect

"Astăzi am adus 6 kilograme. Mergi până în vrâf de munte şi găseşti 2-3 hribe. Şi mergi 2, 3 ore până acolo", spune un culegător de ciuperci.

Culegătorii din Suceava adunau acum doi ani sute de kilograme pe zi. Acum, abia dacă ajung la câteva zeci, nici acelea foarte bune. 

"Dacă ne uităm la calitatea produsului, este o calitate extraordinar de slabă. Foarte viermănoşi. O ciupercă care suferă din cauza lipsei apei", spune un angajat. 

"Nu ştiu să fi cumpărat anul acesta de la culegători, vorbind direct, cu preţuri sub 30 de lei.  Dar în momentul de faţă au ajuns chiar la 60, 70 de lei (n.r. kilogramul)", spune Gabriel Bujor, administrator firmă prelucrare ciuperci.

Hribii se vând în Italia cu preţuri cuprinse între 10 şi 20 de euro kilogramul, în funcţie de calitate.

Angela Bertea Like

Curioasă din fire, îmi place să pun întrebări și să obțin răspunsuri. Pe unele le obțin mai ușor și repede, pe altele mai dificil. Dar, îmi place și să insist, ceea ce mă conduce spre ceea ce vreau să obțin.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Ştiri economice » Planta pentru care românii "bat" munţii în lung şi-n lat. Un kilogram costă 50 de lei