Antena Meniu Search
x

Planul de peste un miliard de euro anunţat de noul proprietar al Termocentralei Mintia. Va fi cea mai mare din UE

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit luni la Palatul Victoria cu reprezentanții companiei Mass Global Energy Rom care a achiziționat Termocentrala de la Mintia.

de Redactia Observator

la 06.03.2023, 18:23

Planul de peste un miliard de euro anunţat de noul proprietar al Termocentralei Mintia. Va fi cea mai mare din UE
Termocentrala Mintia - Agerpresfoto

Centrala termoelectrică Mintia a fost cumpărată vara trecută cu 91 milioane de euro de către compania Mass Global Energy Rom, parte a grupului din Iraq Mass Group Holding.  Compania prezentat în cadrul întâlnirii de luni cu premierul Ciucă planul de investiții în valoare de peste un miliard de euro, care va transforma termocentrala în cea mai mare și eficientă capacitate de producție a energiei electrice pe gaz din Uniunea Europeană. În acest sens, vor fi utilizate cele mai moderne tehnologii, care vor permite, în acord cu taxonomia europeană, producerea a cel puțin 1500 MW, transmite Guvernul.

Prima etapă a investiției va fi finalizată în 24 de luni, urmând ca proiectul să ajungă la maturitate deplină în 36 de luni. Componentele centralei vor fi pregătite pentru trecerea către noile tehnologii de producere a energiei, bazate pe hidrogen.

Cum va fi transformată Termocentrala Mintia

"Resursele noastre naturale reprezintă un atu important, mai ales în această perioadă, în care nevoia de a asigura securitatea energetică a țării este amplificată de dezechilibrele generate de agresiunea militară rusă asupra Ucrainei. România are nevoie să își valorifice cât mai bine rezervele de gaz, iar Guvernul a făcut deja demersuri importante în acest sens. Gazele de la Marea Neagră, care pot asigura în prezent deja zece la sută din consumul anual intern, vor transforma, în următorii ani, țara noastră, într-unul dintre cei mai mari producători de gaze din UE. Centrala de la Mintia, care va folosi gazul drept resursă de producere a curentului electric, va putea beneficia din plin de aceste resurse, astfel încât să consolidăm, pe de o parte, producția noastră de energie electrică, asigurând consumul intern, dar să o și putem exporta, ajutând Republica Moldova și partenerii noștri din Uniunea Europeană", a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Pe acelaşi subiect

Mass Group Holding este un grup din Iraq, înregistrat în Insulele Cayman, cu sediul central în Aman, Iordania, relatează ZF. Potrivit site-ului Mass Group Holding, grupul are circa 7.100 MW în unităţi de producţie a energiei în Iraq, dar şi un proiect de energie eoliană în Iordania, de 100 MW. Grupul are activităţi şi în industria cimentului şi a oţelului.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Vi s-a întâmplat să vă împrumutaţi pentru a merge în concediu?
Observator » Stiri economice » Planul de peste un miliard de euro anunţat de noul proprietar al Termocentralei Mintia. Va fi cea mai mare din UE