Antena Meniu Search
x

Video Planurile gigantului finlandez Nokian Tyres în România. 40 de locaţii au fost analizate până au ales să investească 650 de milioane de euro în Oradea

Autorităţile române se pregătesc de sosirea unuia dintre cei mai mari producători de anvelope. Un teren aşezat strategic lângă Oradea, ape termale captate şi panouri solare montate, au convins compania Nokian să aleagă ţara noastră pentru viitoarea fabrică. Finlandezii au încetat orice activitate în Rusia şi oferă 500 de locuri de muncă. Imediat după anunţul plecării din Sank Petersburg, acţiunile companiei au scăzut însă cu 12 procente.  

de Redactia Observator

la 02.11.2022, 20:01

Vezi și

Fabrica de anvelope va fi ridicată la marginea oraşului Oradea, pe un teren de 50 de hectare, unde la un moment dat a funcţionat o centrală electrică. Finlandezii vor investi 650 de milioane de euro şi promit 500 de locuri de muncă. 

Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor: Este o investiţie strategică. Au fost analizate 40 de locaţii pentru a se decide că în final cea mai bună soluţie este Oradea. Conectivitatea Oradei la autostradă este foarte importantă. Ea deschide perspectiva mobilităţii şi conectivităţii care atârnă cu greutate în deciziile pe care le iau investitorii. Noi avem perspectiva forţei de muncă ieftine.

Construcția ar urma să înceapă în primăvară. Autorităţile de la graniţa de vest le vor pune la dispoziţie toate resursele pentru a-şi îndeplini obiectivul de fabrică verde. 

Florin Birta, primar municipiul Oradea: De la apă geotermală, energie verde la panourile fotovoltaice. O să transformăm acea zonă într-un nou parc industrial. Vor avea reducere de 50% la impozitul pe clădiri şi impozitul pe terenuri. Este cea mai mare investiţie străină. 

Pe acelaşi subiect

Peste şase milioane de cauciucuri ar urma să iasă anual pe poarta acestei fabrici şi să ia drumul Europei Centrale. Aproape de trei ori mai puţin faţă de capacitatea din Rusia. Primele comenzi ar trebui să fie gata până la sfârşitul anului 2024. Iar până în 2027, fabrica va funcţiona la capacitate maximă. 

Dacian Palladi, consultant în afaceri: Sutele astea de milioane de euro pot schimba foarte mult faţa oraşului.

''Mulţi oameni vor avea un loc de muncă şi vor putea să îşi facă o viaţă mai bună.''

Producătorul finlandez de anvelope Nokian Tyres și-a vândut operațiunile din Rusia

Vestea mutării fabricii în România n-a picat prea bine pe bursă. Acţiunile companiei au scăzut cu 12 procente.

Ciprian Bârsan, analist financiar: A fost o reacţie emoţională a investitorilor, nu a avut la bază cifre sau rapoarte ale companiei care să genereze o îngrijorare în rândul celor care au tranzacţionat aceste titluri. Este una dintre cele mai profitabile companii din acest sector la nivel mondial, având un profit de 18%.

Nokian Tyres a pierdut aproape 200 de milioane de euro de când a renunţat la afacerile din Rusia, în contextul izbucnirii războiului din Ucraina. Pentru România, compania estimează afaceri de două miliarde de euro. Investițiile străine în ţara noastră au crescut cu 46% în primele luni ale anului, depășind 6,4 miliarde de euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » Planurile gigantului finlandez Nokian Tyres în România. 40 de locaţii au fost analizate până au ales să investească 650 de milioane de euro în Oradea