Antena Meniu Search
x

Prea scump ca să mori. Costurile înmormântărilor din UK au atins un nivel fără precedent din cauza inflaţiei galopante

Costurile totale ale înmormântărilor în Marea Britanie au atins un nivel fără precedent, devenind astfel costisitor nu numai să trăieşti, ci şi să mori în statul insular, scrie Euronews.  

de Redactia Observator

la 23.01.2024, 11:19

Prea scump ca să mori. Costurile înmormântărilor din UK au atins un nivel fără precedent din cauza inflaţiei galopante
Prea scump ca să mori. Costurile înmormântărilor din UK au atins un nivel fără precedent din cauza inflaţiei galopante - Shutterstock

Moartea în Marea Britanie devine tot mai scumpă din cauza creșterii semnificative a costurilor serviciilor funerare, în ultimele două decenii, fenomen accentuat recent de inflație. Costul total al serviciilor funerare poate ajunge şi la aproximativ 11.200 de euro, acoperind taxele pentru administrarea unei moșteniri, un serviciu funerar de bază și opțiuni suplimentare precum organizarea unei petreceri sau a unei comemorări, potrivit estimărilor unei firme de specialitate.  

Suma reprezintă o creștere de 5% față de anul trecut, cu costurile funerare în sine crescând cu 126% în ultimii 20 de ani, conform unui raport întocmit de firma SunLife. Inflaţia galopantă a influențat această creștere abruptă după doi ani de declin, cu costuri funerare diferite în funcţie de fiecare regiune în parte. Inflația țării a crescut neașteptat la 4% în decembrie; Banca Angliei dorind să o reducă la 2%. 

Irlanda de Nord rămâne cel mai ieftin loc pentru a muri în Regat, cu un cost mediu de 3.256 de lire sterline (3.797 de euro) pentru înmormântări. Între timp, cu 5.171 de lire sterline (6.030 de euro), Londra își menține poziția de cea mai scumpă locaţie, în ciuda unei scăderi ușoare a costurilor. 

Incinerările, alternativa cea mai populară

Pe acelaşi subiect

Prognozele arată că până în 2028, costurile medii ale înmormântărilor vor crește de la 4.141 de lire sterline (4.828 de euro) la 5.126 de lire sterline (5.977 de euro). 

În schimb, anumite alternative economice, cum ar fi incinerările directe, au devenit din ce în ce mai populare. Anul trecut, incinerarea a devenit cel mai popular serviciu funerar, din cauza costurilor, înregistrându-se o creştere de 53%. Procentul incinerărilor directe, care nu implică niciun serviciu sau ceremonie prealabilă, a crescut de la 3% în 2019 la 20% în 2023, în timp ce procentajul înmormântărilor clasice a ajuns la 27%, conform raportului. 

Au fost implementate și noi reguli pentru a ajuta cetăţenii. În 2021, Autoritatea pentru Concurență și Piețe (CMA) a cerut directorilor caselor de pompe funebre și operatorilor de crematoriu să afișeze în mod transparent prețurile pentru clienți, altfel vor fi sancţionaţi. Potrivit a 93% dintre directorii caselor de pompe funebre intervievati pentru raport, oamenii cheltuiesc adesea mai mult decât este necesar pe lucruri precum catering, sicrie și în special flori. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Prea scump ca să mori. Costurile înmormântărilor din UK au atins un nivel fără precedent din cauza inflaţiei galopante