Antena Meniu Search
x

Video Când e cel mai bine să îți cumperi apartament

La an nou se fac planuri noi, aşa că astăzi avem informaţii şi sfaturi pentru aceia dintre voi care vor să îşi schimbe locuinţa în 2024. Inflaţie, preţuri mai mari pentru materiale de construcţii şi utiltăţi, TVA în creştere. Toate îşi spun cuvântul în costul final al unei case, care poate fi acum mai scumpă cu multe mii de euro. Cum văd cumpărătorii piaţa imobiliară în acest an, ne arată un nou studiu. 

de Redactia Observator

la 08.01.2024, 13:18

Vezi și

Aproape jumătate dintre cumpărători se aşteaptă să vadă creşteri de preţuri la apartamente şi la case, asta arată studiul realizat de o platformă online de imobiliare, în colaborare cu un centru de cercetare. Ce înseamnă această majorare? Cei mai mulţi cred că vor plăti cu 10-20% mai mult pentru locuinţe, dar există şi cumpărători care se aşteaptă la o scumpire de peste 20 la sută.

Mai sunt însă şi optimişti! 30% dintre cumpărători sunt de părere că preţurile proprietăţilor ar putea să se reducă şi cu mai bine de 20 de procente în 2024.

În Oradea s-a înregistrat în decembrie 2023 cea mai importantă creştere

Dacă este să privim harta României, din perspectiva evoluţiei preţurilor la imobiliare, vedem că în Oradea s-a înregistrat în decembrie 2023 cea mai importantă creştere: peste 13%, comparativ cu decembrie 2022, urmată de Braşov şi de Iaşi. Cu toate acestea, cele mai scumpe locuinţe rămân, iată, în Cluj, unde preţul pe metru pătrat se apropie de 2.600 de euro. 

Pe acelaşi subiect

Când este cel mai bine să cumpărăm sau să vindem un apartament

De la începutul acestui an, cota redusă de TVA este de 9% pentru proprietăţile imobiliare care costă până în 600.000 de lei. În timp ce un studiu imobiliare.ro arată că cele mai potrivite luni pentru vânzarea și cumpărarea locuințelor ar fi aprilie-mai și octombrie-noiembrie, nu toți experții sunt de aceeași părere. Unii cred că totul ține de fapt doar de confortul locuinței. 

"Cel mai bine este să cumpărăm atunci când găsim apartamentul sau locația ideală în care vrem să locuim. Condițiile de care să ținem cont ar fi calitatea vieții, confortul este cel mai important pentru că asta generează longevitate. În afară de asta, este vorba despre unde te simți tu bine, cât de aproape ești de o piață, de parc, etc. Sunt lucruri esențiale, este important confortul imobilului. În momentul în care te simți bine, acela este cel mai bun moment", a declarat Eduard Uzunov, expert imobiliar, invitat în platoul Observator. 

Asistăm în 2024 la scăderea prețurilor pe piața imobiliară?

"În momentul în care avem o locație excepțională, poate să se ceară oricât, important este să se ofere. 

S-ar putea, în locații care nu sunt prestigioase, s-ar putea să asistăm la o scădere de preț. În momentul în care, s-ar putea ca unii dezvoltatori care nu se marketează cum trebuie să se împiedice iarăși, vom asista la scădere de preț. Trebuie să fim foarte atenți la tot", adaugă Eduard Uzunov, expert imobiliar.

Vezi interviul integral privind situația imobiliarelor în 2024 în videoclipul atașat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Când e cel mai bine să îți cumperi apartament