Antena Meniu Search
x

Prețul cafelei va scădea în 2024, crede președintele uneia dintre cele mai mari companii din industrie

Consumatorii ar trebui să se aştepte la o ieftinire a cafelei începând de anul următor, susţine unul dintre cei mai importanţi jucători din industria cafelei prăjite, transmite Bloomberg. Preţul angro al boabelor de cafea arabica a scăzut în ultimele luni, după ce anul trecut a atins cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, însă consumatorii plătesc în continuare preţuri ridicate pentru o ceaşcă de cafea. Asta pentru că firmele trebuie să rezolve problema stocurilor de boabe de cafea cumpărate în 2022 şi să se adapteze la costurile mai mari cu ambalajele şi energia, transmite Agerpres.

de Redactia Observator

la 08.07.2023 , 14:12

Prețul cafelei va scădea în 2024, crede președintele uneia dintre cele mai mari companii din industrie - Shutterstock

Anul următor, decalajul dintre scăderea preţurilor pe piaţa cafelei şi ceea ce plătesc la final consumatorii ar urma să dispară, susţine producătorul italian Luigi Lavazza SpA.

"Am cumpărat foarte multă cafea în 2022 şi mai avem încă această cafea în stoc. Trebuie să vindem cafeaua la preţul pe care l-am plătit în 2022. În 2024, vom avea spaţiul pentru a oferi mai multe discounturi şi flexibilitate cu privire la preţuri", a spus Giuseppe Lavazza, preşedintele companiei italiene.

Provocări pentru companiile din industrial cafelei

Articolul continuă după reclamă

Companiile care se ocupă cu prăjirea cafelei operează într-un mediu dificil caracterizat de dobânzi ridicate şi o criză a costului vieţii care ameninţă să diminueze consumul. Trecerea la costuri mai mici ar putea ajuta la relansarea cererii. Giuseppe Lavazza spune că o "recesiune este posibilă" şi că există deja semnale că britanicii îşi reduc cheltuielile pentru cafea ca răspuns la majorările de preţuri.

"În prezent, situaţia este foarte sensibilă. Contextul geopolitic este extrem de serios, pieţele sunt încă volatile, echilibrul este incert", spune Giuseppe Lavazza.

O revenire a producţiei de cafea în Brazilia a pus presiune asupra preţurilor angro la boabele arabica. Asta, combinată cu deprecierea dolarului, a ajutat la diminuarea presiunilor inflaţioniste în rândul firmelor care se ocupă cu prăjirea cafelei. În paralel însă aceste firme se confruntă cu preţuri record la cafeaua robusta, pe măsură ce cererea solidă pentru cafeaua mai ieftină pune presiuni asupra aprovizionării. Giuseppe Lavazza estimează că preţul cafelei robusta va începe să scadă încă de la finele acestui an. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
V-aţi simţit vreodată epuizat din cauza termenelor limită impuse la serviciu?
Observator » Stiri economice » Prețul cafelei va scădea în 2024, crede președintele uneia dintre cele mai mari companii din industrie