Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Preţul petrolului a explodat. China şi India nu mai cumpără ţiţei din Rusia după noile sancţiuni ale SUA

Kremlinul avertizează că noile sancţiuni americane contra sectorului energetic rusesc vor destabiliza piaţa globală. Preţul petrolului Brent (european) a urcat luni cu 4% până la 81 dolari pe baril. Trei petroliere cu peste 2 milioane de barili de petrol rusesc au rămas blocate în weekend în apele din estul Chinei, după ce au fost sancționate de SUA, relatează Bloomberg. În timp ce Reuters transmite că noile sancțiuni americane forțează rafinăriile din China şi India să cumpere mai mult petrol din Orientul Mijlociu, Africa și America, mai degrabă decât din Rusia.

de Redactia Observator

la 13.01.2025 , 12:55

Preţul petrolului a explodat. China şi India nu mai cumpără ţiţei din Rusia după noile sancţiuni ale SUA Preţul petrolului a explodat. China şi India nu mai cumpără ţiţei din Rusia după noile sancţiuni ale SUA - Getty Images

Kremlinul a avertizat luni că cele mai recente sancţiuni anunţate de Washington împotriva sectorului energetic din Rusia riscă să destabilizeze pieţele globale ale petrolului şi energiei şi a promis că Moscova va face tot posibilul pentru a minimiza impactul respectivelor măsuri, transmit Reuters şi AFP.

Într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că este evidentă încercarea SUA de a submina companiile ruse. El a adăugat că Rusia monitorizează situaţia şi va ajuta companiile vizate de sancţiunile americane să se adapteze.

De asemenea, Kremlinul a subliniat că problema garanţiilor de securitate pentru Rusia şi Ucraina va fi parte integrantă din orice eventual acord între părţile beligerante. Potrivit lui Peskov, preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat în mod repetat disponibilitatea de a discuta cu toate ţările, inclusiv cu SUA, cu privire la securizarea unei încheieri a conflictului actual dintre Rusia şi Ucraina.

Articolul continuă după reclamă

Noi sancţiuni împotriva sectorului energetic din Rusia

Pe acelaşi subiect

Guvernul american în exerciţiu a anunţat vineri noi sancţiuni împotriva sectorului energetic din Rusia pentru a submina astfel ''cea mai mare sursă de finanţare a Kremlinului'', în contextul războiului din Ucraina. Sancţiunile americane au fost luate în coordonare cu Regatul Unit.

Cu doar zece zile înaintea învestirii lui Donald Trump pentru al doilea mandat de preşedinte al SUA, Departamentul Trezoreriei a detaliat o serie de sancţiuni ce vizează în special două mari companii ruseşti din sectorul energetic, Gazprom şi Surgutneftegaz. De asemenea, sancţiunile se referă la 200 de petroliere care operează din Rusia şi constituie aşa-numita ''flotă fantomă'' a Moscovei. Mai multe dintre navele vizate sunt înregistrate sub pavilioane Barbados şi Panama.

În afară de producători şi nave, sancţiunile vizează şi ansamblul filierei, fiind ţintite contra unui anumit număr de intermediari, de furnizori de servicii pe câmpurile petroliere şi de responsabili politici ai sectorului petrolier din Rusia. Astfel, va fi interzisă furnizarea de servicii de către companiile americane pentru întreprinderile ruseşti vizate, în special în ceea ce priveşte asistenţa pentru extracţia şi producţia de produse petroliere. Interdicţia va intra în vigoare pe 27 ianuarie, a precizat Departamentul Trezoreriei american.

Pe 21 noiembrie 2024, Washington anunţase o serie de restricţii referitoare la 50 de instituţii bancare din Rusia, printre care Gazprombank, filiala financiară a Gazprom, în scopul reducerii veniturilor realizate din vânzarea de hidrocarburi.

De ce a explodat preţul petrolului

Preţul petroului european Brent a trecut luni de 81 de dolari pe baril în timp ce cel american, West Texas Intermediate, a urcat la 78 de dolari barilul. Statele Unite au impus vineri, 10 ianuarie 2025, cele mai agresive și ambițioase sancțiuni de până acum asupra industriei petroliere a Rusiei, vizând doi mari exportatori, companii de asigurări și peste 150 de petroliere, explică Bloomberg. Decizia ar putea afecta piețele cheie din India și China, rafinăriile de aici fiind forțate să cumpere ţiţei din altă parte. India a devenit un importator major de țiței rusesc în urma invadării Ucrainei de către Moscova în 2022, iar China este cel mai mare importator de petrol din lume.

Creșterea prețului petrolului poate reprezenta, de asemenea, o nouă provocare pentru băncile centrale, inclusiv pentru Rezerva Federală, dacă va duce la o majorare a inflației, explică Bloomberg. Potrivit Citigroup, 30% din așa-numita flotă umbră a Rusiei ar putea fi afectată, amenințând până la 800.000 de barili pe zi, dar pierderea efectivă ar putea fi sub 400.000 de barili pe zi. Goldman Sachs susţine însă că nu și-a schimbat estimările cu privire la livrările de petrol ale Rusiei, deoarece Moscova ar putea vinde mai ieftin pentru a stimula cumpărarea.

Existau deja semne că livrările de petrol rusesc erau sub presiune în ultimele săptămâni, când exporturile au scăzut la cel mai mic nivel din august 2023 încoace. Între timp, în Asia, unele rafinării din India și China au crescut achizițiile de ţiţei din Orientul Mijlociu şi zona Atlanticului, pe fondul îngrijorării că sancţiunile la adresa Rusiei și Iranului ar putea limita oferta. 

Noile sancţiuni americane ar putea afecta grav capacitatea Rusiei de a furniza petrol pe piețe-cheie precum China și India, forțând aceste ţări să caute alternative în Orientul Mijlociu, Africa și America. În plus, un raport peste estimări privind evoluţia locurilor de muncă în SUA a semnalat vineri că economia americană rămâne puternică, susținând cererea de petrol. Prețul țițeiului este, de asemenea, susținut şi de cererea de energie pe timp de iarnă, de scăderea stocurilor din SUA și de speculațiile că viitoarea administrație a președintelui Donald Trump ar putea impune sancțiuni mai stricte Iranului în lunile următoare, a explicat tradingeconomics.com.

Trei petroliere cu petrol rusesc plutesc în apele din estul Chinei

Trei petroliere care transportă peste 2 milioane de barili de petrol rusesc plutesc în apele din estul Chinei, după ce au fost sancționate vineri de SUA, potrivit unei aplicaţii de monitorizare a traficului maritim, relatează Bloomberg. Petrolierul Huihai Pacific urma să sosească la Dongjiakou pe 15 ianuarie, cu aproape 770.000 de barili de țiței ESPO încărcaţi la începutul lunii în portul rusesc Kozmino din Pacific, potrivit Kpler. Cu toate acestea, și-a schimbat cursul în weekend și acum este oprit cu tot cu petrol în larg.

Petrolierul Mermar a părăsit portul rusesc Kozmino pe 5 ianuarie cu peste 755.000 de barili de ţiţei și era programat să facă escală în portul Yantai săptămâna aceasta, dar acum așteaptă în largul coastelor Chinei. Petrolierul Olia a plecat din portulul rusesc pe 7 ianuarie cu aproape 709.000 de barili, tot cu destinația Yantai, dar acum se află în Marea Galbenă. Compania Shandong Port Group care administrează mai multe porturi din China a cerut terminalelor să nu mai permită petrolierelor sancționate să andocheze sau să descarce mărfuri.

Potrivit Reuters, noile sancțiuni americane forțează rafinăriile din China şi India să cumpere mai mult petrol din Orientul Mijlociu, Africa și America, mai degrabă decât din Rusia.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Ai alege o mașină electrică în locul uneia clasice, dacă ai putea plăti în rate printr-un program de stat?
Observator » Ştiri economice » Preţul petrolului a explodat. China şi India nu mai cumpără ţiţei din Rusia după noile sancţiuni ale SUA