Antena Meniu Search
x

Primele companii care au început să afişeze salariul la anunţurile de angajare

Anunţurile de angajare vor fi mult mai clare de acum încolo, cel puţin în ceea ce priveşte salariul, care va fi scris negru pe alb. Uniunea Europeană le cere angajatorilor români să scoată banii la vedere şi să renunţe la formulările vagi. Companiile au la dispoziţie doi ani să pună în ordine grila salarială pentru a se adapta legislaţiei. Lucrurile au început deja să se mişte. Pe una dintre cele mai cunoscute platforme de recrutare din România, peste 40% din anunţuri au acum salariul afişat.

Ingrid Tîrziu
de Ingrid Tîrziu

la 25.03.2024, 13:10

Primele companii care au început să afişeze salariul la anunţurile de angajare
Primele companii care au început să afişeze salariul la anunţurile de angajare

Din cele peste 25.000 de oferte de pe o platformă de recrutare, aproape o treime mizează pe transparenţă. Cele mai multe joburi cu salariul afişat sunt în domenii precum HoReCa, turism sau transporturi. "Pe lângă acestea, transparentizarea salariilor îşi face loc şi în domenii în continuă dezvoltare în ţara noastră, precum IT, PR sau call-center. Astfel, salariul la vedere va deveni un criteriu de departajare încă din anunţul de angajare", explică reporterul Observator, Ingrid Tîrziu.

Andreea lucrează la o agenţie de turism şi crede că ideea e un punct onest de plecare în orice carieră. "În cadrul companiei noastre, complexitatea salariului diferă în funcţie de performanţele angajatului. Cred că este foarte bine că este afişat cel puţin salariul de bază".

În pandemie, salariul afişat a făcut diferenţa într-o perioadă în care tot mai puţini candidaţi căutau un job în turism. "Este o decizie care uşurează fluxul de recrutare. Am avut mai multe interviuri şi posturile pentru care căutam angajaţi s-au şi ocupat majoritatea", explică Cosmin Vasile, PR-ul unei agenţii de turism.

Legislaţia europeană îi va constrânge pe toţi angajatorii să facă publice, la cerere, salariile din companii, în funcţie de numărul de angajaţi. Codul Muncii din România încurajează însă confidenţialitatea salariului.

Pe acelaşi subiect

Unde vor mai exista reţineri

"Companiile vor trebui să se asigure că au criterii extrem de obiective în baza cărora stabilesc nivelul salarial. În momentul în care anunţul de angajare trebuie să spună salariul, atunci automat angajatorii trebuie să aibă ordine în ograda proprie, pentru că şi angajaţii firmei vor vedea că pentru noii colegi se oferă între atât şi atât", potrivit Oanei Datki, specialist în HR.

Reprezentanţii platformelor de recrutare se aşteaptă ca numărul joburilor cu salariul la vedere să crească. "Cel mai probabil creşterea exponenţială o vom vedea în momentul în care ne apropiem de termenul de graţie dat de Comisia Europeană", spune Ana Călugăru, director de comunicare în cadrul unei platforme de recrutare.

Acolo unde vor exista reţineri mai mari sunt joburile de super specialist sau de manager, unde într-adevăr discreţia salarială este încă un element destul de important. Legislaţia europeană prevede şi egalitatea salarială între sexe, astfel că bărbaţii şi femeile, aflaţi pe aceleaşi poziţii la angajare, vor câştiga la fel.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Primele companii care au început să afişeze salariul la anunţurile de angajare