Video Kievul protestează vehement împotriva interzicerii exporturilor sale de cereale în cinci țări UE, printre care și România: Decizia este "inacceptabilă"
La scurt timp după ce a fost interzis importul de cereale ucrainene în cinci ţări europene, ministrul de Externe de la Kiev a trimis note de protest Poloniei şi Uniunii Europene. Caracterizează decizia ca fiind "categoric inacceptabilă".
A precizat, de asemenea, că există temeiuri legale pentru reluarea imediată a exporturilor de produse agricole ucrainene către Polonia, România, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria.
Totul vine după ce vineri, cele cinci state au primit acordul din partea Comisiei Europene de a interzice importurile de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui. Interdicţia va fi în vigoare până la data de 5 iunie.
Sprijin de 100 de milioane de euro pentru fermierii afectaţi din cele 5 state membre
Comisia Europeană și cele 5 țări din UE au ajuns la acordul de principiu după aproape două săptămâni de negocieri intense, pentru a permite tranzitul în afara regiunii lor a milioane de tone de cereale ucrainene, a anunţat comisarul UE pentru comerţ, Valdis Dombrovskis. "Sunt bucuros să anunţ că am ajuns la un acord politic privind importurile de produse agroalimentare ucrainene în UE. Am convenit cu cele cinci state membre vecine ale UE şi cu Ucraina asupra modului în care vom aborda situaţia", a declarat Dombrovskis într-un mesaj video pe Twitter.
- Cinci state din estul Europei au primit acordul Bruxelles-ul pentru a interzice importurile de cereale din Ucraina....
- Comisia Europeană, acord cu cinci țări UE, inclusiv România, pentru tranzitul cerealelor ucrainene. Daea:...
- Eliminarea taxelor vamale pentru cerealele şi alimentele ucrainene, prelungită cu un an. Consiliul UE a aprobat...
Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au restricţionat importurile de produse ucrainene la începutul acestei luni, în urma protestelor fermierilor din ţările lor, care nu-şi pot vinde recoltele din cauza unei supraoferte ucrainene existente pe piaţa internă. Dombrovskis, care a enumerat elementele-cheie ale acordului, a precizat că aceste măsuri unilaterale vor fi retrase.
Deşi nu a impus propriile restricţii, România s-a alăturat celorlalte patru ţări care au cerut executivului comunitar să lărgească propunerea de "măsuri preventive" temporare. De asemenea, rămâne valabil pachetul de sprijin în valoare de 100 de milioane de euro pentru fermierii afectaţi din cele cinci state membre şi vor fi întreprinse acţiuni pentru a asigura exportul către alte ţări prin intermediul coridoarelor de solidaritate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰