Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Producţia industrială, scădere de 2,1% în primele şase luni din 2024 - INS

Producţia industrială s-a diminuat, în primele şase luni ale anului în curs, ca serie brută, cu 2,1% faţă de semestrul similar din anul 2023, reiese din datele publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS), citat de Agerpres. 

de Redactia Observator

la 14.08.2024 , 10:43

Producţia industrială, scădere de 2,1%, în primele şase luni din 2024 - INS Producţia industrială, scădere de 2,1%, în primele şase luni din 2024 - INS - Profimedia

Astfel, până la finele lunii iunie din anul curent, au fost raportate scăderi în cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,4%), industria prelucrătoare (-1,5%) şi industria extractivă (-1,2%).

Producţia industrială din România a scăzut cu 2,1%, în primele şase luni 

Producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a urmat acelaşi trend şi în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2024 a înregistrat un recul de 0,9%, în comparaţie cu prima jumătate a anului 2023, ca urmare a scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,8%), industriei extractive (-1,1%) şi industriei prelucrătoare (-0,2%).

Articolul continuă după reclamă

De la o lună la alta, în iunie 2024, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă mai 2024, cu 2,3%, ca efect al creşterilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+5,5%) şi industriei prelucrătoare (+2,3%). În schimb, industria extractivă a scăzut cu 3,5%.

Pe acelaşi subiect

Ca serie ajustată, în acelaşi interval de analiză, producţia industrială s-a majorat cu 4%, datorită activităţilor din producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+5,4%) şi din industria prelucrătoare (+5,1%). Pe de altă parte, industria extractivă s-a diminuat cu 1,5%.

Potrivit sursei citate, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 3,9%, în iunie 2024, pe fondul scăderilor din cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,5%), industria prelucrătoare (-3,8%) şi industria extractivă (-3,3%).

În acelaşi timp, producţia industrială, ca serie ajustată, a crescut cu 0,5%, datorită industriei prelucrătoare (+1,3%). La polul opus s-au situat producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă, cu scăderi de 5,4%, respectiv de 2,7%. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi fost victima unei încercări de fraudare?
Observator » Ştiri economice » Producţia industrială, scădere de 2,1% în primele şase luni din 2024 - INS