Antena Meniu Search
x

Rabla şi Rabla Plus 2022. Au început înscrierile pentru ultima sesiune. Maşinile s-au scumpit în ultimul an cu cel puţin 25%

Azi au început înscrierile pentru ultima sesiune a programelor Rabla şi Rabla Plus de anul acesta. Cei care au vrut să dea la schimb maşina veche pentru una electrică au epuizat bugetele Rabla Plus imediat. Spre deosebire de anii trecuţi, de data acesta nu mai e înghesuială mare în showroom-urile auto. Ajutorul de la stat nu mai e suficient. Maşinile s-au scumpit în ultimul an cu cel puţin 25 de procente. 

Vezi și

Românii cer în continuare vouchere ca să îşi cumpere maşini noi, doar că, din cauza crizei de chipuri, mulţi producători auto au probleme în fabrici. Livrează greu vehiculele, aşa că în multe cazuri, până vine maşina, expiră tichetele Rabla, sunt valabile 300 de zile. 

Andrei Antipa, vicepreședinte AFM: E destul de frecventă problema, având în vedere că livrările sunt de la 6 luni, un an în sus, mai ales pe maşinile electrice, unde e nevoie de piese şi e o problemă în sensul ăsta. 

Statul promite să extindă valabilitatea tichetelor, dar la anul

Statul promite să extindă valabilitatea tichetelor, dar la anul. Până atunci, cei care s-au înscris la ultima sesiune din acest an a programelor Rabla se bazează pe noroc. Chiar dacă valoarea tichetului este mai mare decât a fost anul trecut şi a ajuns la 7.500 de lei dacă maşina are o vechime mai mare de 15 ani, ajutorul de la stat nu se ridică la nivelul scumpirilor din ultimul an.

Carmen Tănăsoiu, consilier vânzări auto: Vorbim despre creşteri de aproximativ 30% la preţul pentru o maşină nouă, faţă de anul trecut. Nu mai vorbim despre dobânzile mai mari. Se resimt scumpirile într-o scădere a interesului? Da, evident. V-aş speria dacă vă spun. În ultimele luni, la noi în vânzări, cam cu 40% mai puţin.

Dealerii auto spun că în ultima vreme, doar maşinile scumpe se mai vând la acelaşi nivel. Cele ieftine, de până în 15.000 de euro nu mai au căutare. După scumpiri, au devenit inaccesibile pentru cei cu venituri mici, clienţii obişnuiţi ai automobilelor din clasa economic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Rabla şi Rabla Plus 2022. Au început înscrierile pentru ultima sesiune. Maşinile s-au scumpit în ultimul an cu cel puţin 25%